Civilna zaštita Grada Cazina: Zahvala savjesnim građanima, sankcije odgovornima za izazivanje požara

U proteklom periodu, povoljne vremenske prilike pogodovale su povećanim aktivnostima stanovništva na čišćenju bašta, njiva, livada, voćnjaka i drugih poljoprivrednih površina od korova, suhog granja, rastinja, trave i drugih lako zapaljivih materijala.

Nepažnjom i nekontrolisanim paljenjem vatre na otvorenom i nepoduzimanjem mjera zaštite od požara od strane vlasnika i posjednika poljoprivrednog zemljišta, jedan dio požara je izmakao kontroli i u uslovima kada su djelovali vjetrovi, dolazilo je do brzog širenja i prenošenja vatre na tuđe parcele i do ugrožavanja stambenih, pratećih i drugih infrastrukturnih objekata, kao i šume u  državnom vlasništvu.

Služba za civilnu zaštitu grada Cazina sa Vatrogasnom jedinicom je poduzimala maksimalne napore da djeluje na svaki poziv građana, a bilo je i momenata kada su vatrogasci na terenu išli od jedne do druge lokacije.

Jedna od preventivnih mjera je bila organizacija vatrogasnog izviđanja i obilaska terena uz obavezno obilaženje svake lokacije gdje je bio uočen dim i kom prilikom su građani upozoravani na posljedice koje mogu nastati ako spaljivanje korova ili drugog izmakne kontroli, te da  povećaju oprez i povedu računa o načinu i uslovima paljenja vatre na otvorenom, da povećaju saradnju sa Profesionalnom vatrogasnom jedinicom grada Cazin koja im je uvijek na raspolaganju.

Služba za civilnu zaštitu će u narednom periodu, u saradnji sa inspekcijskim i policijskim organima, poduzimati sve zakonom propisane mjere da bi neodgovorni, nesavjesni građani i vlasnici poljoprivrednog zemljišta koji svojim postupcima uzrokuju požare budu adekvatno sankcionisani i od istih će se zahtijevati naknada troškova izlaska Vatrogasne jedinice na intervenciju.

Također, Služba za civilnu zaštitu se zahvaljuje svim građanima koji su pokazali razumijevanje, odgovornost i saradnju u pridržavanju preporučenih mjera zaštite prilikom kontrolisanog uništavanja korova i drugog sa svojih parcela, kao i onim građanima koji su pomogli vatrogascima u gašenju požara.

Pozivaju se  građani, prije svega, vlasnici poljoprivrednog zemljišta, na bolju saradnju sa Vatrogasnom jedinicom, jer samo dobrom saradnjom doprinijet ćemo većoj bezbjednosti i zaštiti naših građana i njihove imovine.