Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović u posjete općini Sanski Most

BECIREVIX
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović je tokom posjete općini Sanski Most, u razgovoru s načelnikom Općine Farisom Hasanbegovićem ukazao na važnost uspostavljanja kvalitetne komunikacije državnih zvaničnika sa predstavnicima lokalnih zajednica.

 

“Istakao je da patriotske bh. političke snage moraju biti spremne da svim raspoloživim potencijalima pomognu legalnim državnim organima s ciljem zaustavljanja političkih ekstremista i da zajedno pokažu da je legalizam jači od pravnog nasilja”, saopćeno je iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.

Tokom razgovora načelnik Hasanbegović je rekao da Općina Sanski Most ima izuzetne potencijale u oblasti turizma, poljoprivrede, rudarstva i drvoprerađivačke industrije, te da se strateškim mjerama općinske administracije pokušavaju staviti u funkciju razvoja s ciljem stvaranja adekvatnog poslovnog ambijenta.

Sanski Most je, istakao je Hasanbegović, kao i većina općina Unsko-sanskog kantona, suočen sa masovnim odlaskom mladih iz BiH i relativno neuspjelim procesom tranzicije privrede iz društvenog u privatno vlasništvo.

Takve okolnosti zahtijevaju sasvim novi pristup koji će istovremeno stimulirati mlade ljude da pokreću vlastite obrte, te uključiti građane BiH u dijaspori, da svoje poslovne ideje realizuju u domovini.

Hasanbegović je kazao da je veliki broj onih koji su spremni investirati novac zarađen izvan Bosne i Hercegovine, te da Općina Sanski Most stoji na raspolaganju za njihove ideje, zahtjeve i planove.

Član Predsjedništva BiH Bećirović naglasio je tokom sastanka da država Bosna i Hercegovina mora izgraditi novi i kvalitetniji odnos sa svojim građanima u dijaspori.

“Iskustva općina, poput Sanskoga Mosta, od posebne su važnosti. U ljetnim mjesecima ožive mnogi bh. gradovi, u koje dolazi dijaspora. Stoga je nužno kreirati adekvatne sadržaje na polju biznisa, kulture, obrazovanja i sporta, prije svega za mlade.  Općinske administracije, uz podršku drugih nivoa vlasti, kroz svoje odjele za dijasporu, mogu izgraditi adekvatne mehanizme za integraciju dijaspore u procese u domovini”, zaključio je Bećirović.