Članovi automafije tajno praćeni: Koriste specijalno vozilo, u Sarajevo dolaze naoružani i maskirani

Grupe koje su u BiH bave krađom automobila karakteriše izuzetna organizacija, jasna podjela zadataka i uloga, specijaliziranost prema vrstama vozila, a na područje Sarajeva dolaze naoružani i maskirani fantokama.

Tokom pljački koriste specijalizirano vozilo za bijeg, tzv. borbenjak s pogonom na sva četiri točka, saznaje Klix.ba.

Ovo su samo neka od operativnih saznanja koje su bh. policijske agencije zadokumentovale tokom rada na predmetu "Volan" koji predstavlja najopsežniju optužnicu za organizirani kriminal u vezi s krađama automobila, krijumčarenjem i daljnjom prodajom, izmjenom identifikacionih oznaka, iznuđivanjem otkupa ili rastavljanjem u dijelove za daljnju prodaju, uglavnom skupocjenih motornih vozila, ukradenih od građana u Kantonu Sarajevo, Istočnom Sarajevu i drugim krajevima BiH.

Dvanaest dana nakon ubistva dvojice sarajevskih policajaca privedeno je više od 80 osoba, koji su saslušani, a njihove izjave dokumentovane. Srećku Trifkoviću, osumnjičenom koji se može dovesti u vezu sa ubistvima policajaca određen je jednomjesečni pritvor, a u sinoćnjoj akciji na području Rogatice, koja se za sada direktno ne povezuje sa likvidacijom službenika MUP-a KS, uhapšene su tri osobe, od kojih je samo Slaven Dakić predat u nadležnost Tužilaštva KS jer se tereti za krivično djelo teške krađe.
 

Tajno praćenje i snimanje



I Srećko Trifković i Slaven Dakić, ranije su optuženi kao dio 27-člane organizovane kriminalne grupe koja se bavila krađom automobila na području BiH. Trifkoviću je određena mjera kućnog pritvora, a Dakić je na slobodi, ali su ponovo privedeni zbog istih ili sličnih krivičnih djela.

Prema nalogu Tužilaštva BiH, Granična policija BiH je s drugim policijskim agencijama učestvovala u realizaciji Operativne akcije "Volan“. Pripadnici Granične policije BiH 2015. i 2016. godine angažirani su na provođenju posebnih istražnih radnji kao što su tajno praćenja i tehničko snimanje. 

"Granična policija BiH je Tužilaštvu BiH na raspolaganje dala posebno formiran tim policijskih službenika i izdvojila značajne materijalno-tehničke kapacitete (između ostalog i specijalističku opremu za tajno praćenje). Zbog složenosti izvršenja radnji i opasnosti kriminalnih grupa rad na predmetu zahtjevao je izuzetnu spremnost i odvažnost službenika koji su radili u saradnji s timom za borbu protiv autokriminala MUP-a Kantona Sarajevo", rečeno je za Klix.ba u GP BiH na upit povodom hapšenja osoba koje su pred Sudom BiH optužene, a nalaze se na slobodi i ponovo su uhapšene zbog istih krivičnih djela.

Policijski službenici Granične policije BiH zadokumentovali su više organiziranih kriminalnih grupa s područja Hercegovine, Istočnog Sarajeva, Pala, Sokoca i Mokrog u izvršenju krađa, prijevoza vozila na skrovita mjesta (tzv. štekove), kao primopredaje i krijumčarenja vozila na područje R. Srbije. Tokom provođenja radnji pripadnici Granične policije BiH imali su uvid u krijumčarske radnje (prekogranični kriminal) koje su po nalogu Tužilaštva BiH snimane i zadokumentovane. Uz navedeno, tim službenika GPBiH otkrio je i locirao mjesta na kojima su rastavljana vozila koja nisu krijumčarena na područje R. Srbije, već su nakon rastavljanja spaljivana u cilju uništenja tragova.

Specijalni tim GP BiH zadokumentovao je više organizovanih kriminalnih grupa s područja Hercegovine, Istočnog Sarajeva, Pala, Sokoca i Mokrog u izvršenju krađa, prijevoza vozila na skrovita mjesta (tzv. štekove), kao primopredaje i krijumčarenja vozila na područje Republike Srbije. 
 

Krali, rastavljali, prebacivali i spaljivali



Tokom provođenja radnji pripadnici Granične policije BiH imali su uvid u krijumčarske radnje (prekogranični kriminal) koje su po nalogu Tužilaštva BiH snimane i zadokumentovane. Uz navedeno, tim službenika GPBiH otkrio je i locirao mjesta na kojima su rastavljana vozila koja nisu krijumčarena na područje Srbije, već su nakon rastavljanja spaljivana u cilju uništenja tragova.

Tim koji je radio predmet "Volan“ konastatovao je da su grupe koje se bave autokriminalom izuzetno dobro organizirane s podjelom zadataka i uloga u izvršenu krivičnih djela, da se specijaliziraju i dijele prema vrstama vozila (bilo da je riječ o tipu ili marki vozila), da su opremljeni sofisticiranom opremom i alatima, te da u izvršenju krivičnih djela pokazuju izuzetnu odlučnost i ne odustaju čak i kada su otkriveni od građana ili policijskih službenika. Također, dokumentovano je da na područje Sarajeva dolaze naoružani i maskirani fantomkama u specijaliziranom vozilu za brzi bijeg, tzv. borbenjaku. 

"Tim Granične policije BiH dao je značajan doprinos u Operativnoj akciji Volan zbog čega je Tužilaštvo BiH pohvalilo rad službenika koji su dokumentovali 20 krivično-pravnih radnji pisanih u optužnici Tužilaštva BiH protiv pripadnika više organiziranih kriminalnih grupa. Sve informacije Granična policija BiH ustupila je Tužilaštvu BiH i drugim policijskim agencijama koje su nastavile rad u predmetu", kazali su za Klix.ba iz Granične policije BiH.