Članovi CIK-a najavili krivične prijave: Upitna organizacija Lokalnih izbora

CIK
Održana je 18. sjednica Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine, na kojoj je, između ostalog, raspravljano i o održavanju Lokalnih izbora 2020. godine.

Tokom prezentiranja Informacije o planiranim i isplaćenim sredstvima političkim subjektima u 2019. godini iz budžeta svih nivoa vlasti u BiH, koja je jednoglasno usvojena, je istaknuto da nisu dobijeni podaci iz općina Bugojno, Bileća i Istočno Novo Sarajevo.

- Osamnaest miliona je isplaćeno. Bilo je planirano 22,2 miliona. Isplaćeno je 18.993.000 KM. Otprilike su već duži period izdvajanja na istom nivou, oko 19 miliona. Najviše se izdvaja iz budžeta općina i gradova, 33,75 posto. Grad Mostar već duže vrijeme ne izdvaja sredstva. Kantonalni budžeti su izdvojili 20,83 posto, budžet FBiH 19,55 posto, budžet RS-a 18,60 posto i 4,9 posto je izdvojeno sredstava iz državnog budžeta – pojašnjeno je.

- Na jučerašnjem kolegiju kojeg smo održali smo razmatrali brojna pitanja koja se tiču organizacije Lokalnih izbora. Cijeneći činjenicu da CIK ima mogućnost da svoje sjednice prenosi uživo i da na taj način javnost informira o svojim aktivnostima, predložila sam da bi na današnjoj sjednici bilo potrebno da se javnost informira o svim aktivnostima koje CIK sprovodi na organizaciji Lokalnih izbora – kazala je predsjednica CIK-a Vanja Bjelica-Prutina uoči razmatranja Informacije o sprovođenju priremnih aktivnosti za Lokalne izbore 2020. godine.

Kada je u pitanju proces javnih nabavki, istaknuto je da su već započete aktivnosti na najvažnijim nabavkama za koje je potrebno preko tri miliona KM da bi se mogla osigurati potrebna sredstva za provođenje Lokalnih izbora.

- Najznačajnije nabavke su nabavka glasačkih listića i obrazaca, poštanske usluge, nabavka medijskih usluga, videospotovi i objave kandidatskih listi, transport glasačkih listića, zakup opreme. Međutim, problem je što nemamo osigurana sredstva za ove nabavke. Mi na raspolaganju imamo samo sredstva po Odluci o privremenom finansiranju koji iznosi jednu četvrtinu budžeta CIK-a za 2019. Obavještanja o nabavkama su trebale biti krajem marta i početkom aprila i većina ovih ugovora je trebala biti potpisana u maju ili do sredine juna. Međutim, zbog rokova u zakonu o javnim nabavkama veliki su problemi i vrlo je moguće da nećemo moći sve ispoštovati – kazala je Elvira Bundalo, šefica Sektora za finansijske i operativne poslove CIK-a.

Predsjednica CIK-a je pojasnila da su neke aktivnosti ograničene zbog epidemioloških razloga, a neke zbog izostanka sredstava.

- Jedan od problema je nemogućnost angažiranja dodatnog osoblja. Drugi problem tiče se nemogućnosti pokretanja postupaka javnih nabavki – kazala je Bjelica-Prutina.

Istaknula je da postoji problem i sa obustavom poštanskog saobraćaja, te da nisu upitne jedino aktivnosti koje CIK može samostalno realizirati.

Članica CIK-a Irena Hadžiabdić je konstatirala da zbog neusvajanja Budžeta institucija BiH za 2020. godinu ta institucija nije u mogućnosti da realizira svoje aktivnosti.

- Pisali smo niz pisama nadležnim institucijama. Nismo vidjeli ni sluh ni interes za probleme organizacije izbora. Moram reći da niko od nas se neće obavezivati na tenderske procedure bez osiguravanja sredstava i ono što bih predložila da bude jedan od zaključaka da ćemo sve izborne aktivnosti provoditi tek po osiguranju sredstava – kazala je Hadžiabdić.

Rokovi se, kazala je, neće skraćivati jer postoje propisi Izbornog zakona BiH, te da je rasprava u javnosti nepotrebna jer postoje zakonski propisi koji ukazuju da ne postoji mogućnost odlaganja izbora.

- Ali organizacija izbora u oktobru zavisi od aktivnosti koje sada provodimo. To iziskuje određena sredstva. Pripremne aktivnosti počinju dva i po mjeeseca prije raspisivanja izbora i to javnost mora znati – pojasnila je Hadžiabdić.

Član CIK-a Ahmet Šantić je kazao da će Lokalni izbori biti raspisani naredne sedmice, ali da organizacija nije pitanje samo CIK-a već i ostalih institucija koje, kako je kazao, nisu pokazale previše sluha.

- Rokovi se ne mogu skraćivati. Može se izmijeniti zakon. Krenut ćemo ui našu izbornu priču uz očekivanje da će u neko dogledno vrijeme doći finansijska sredstva – izjavio je Šantić.

Član CIK-a Stjepan Mikić je predložio da se, zbog nedostatka finansijskih sredstava, urgentnim aktom obrati Ministarstvu finansija i trezora BiH da se iz budžetske rezerve izdvoje sredstva, te da se ona nakon usvajanja Budžeta vrate u rezervu.

Član CIK-a Suad Arnautović je istaknuo da je uskraćivanje sredstava CIK-u zapravo uskraćivanje prava građanima, te da se to može tretirati i kao "mostarizacija BiH".

- Imamo nedostatak te interoperabilnosti koja je propisana izbornog zakona, gdje je kazano da svi organi na svim nivoima su obavezni da pomažu organima za provođenje izbora. Ako imatze funkcionere i donosioce odluka koji u donošenje odluka unose svoju političku afilaciju da bi spriječio neki organ, šta je to drugo nego krivično djelo – ocijenio je Arnautović.

Predložio je da se podnesu krivične prijave protiv onih koji su nadležni za osiguravanje sredstava, a to nisu uradili. I on je potvrdio da će odluka o raspisivanju izbora biti donesena naredne sedmice.

Predsjednica CIK-a je upoznala javnost sa time da je ta institucija poduzela sve potrebne aktivnosti koje je mogla poduzeti, te da je CIK po izbijanju pandemije koronavirusa organizirao svoj rad i da su na dnevnoj bazi razmatrani i usvajani zaključci.

- CIK je u ovom periodu, za razliku od brojnih institucija, održavao sjednice najmanje jednom sedmično. Sve aktivnosti koje smo trebali izvršiti smo izvršili – izjavila je Bjelica-Prutina.

Naglasila je da je spremna sva potrebna tenderska dokumentacija, ali da nedostaje novac za njihovu realizaciju.

- Mi smo jučer uputili još jedan dopis, mislim da je to šesti, gdje smo tražili da nam se osiguraju sredstva – dodala je predsjednica CIK-a.

Inicijativa da se izmijeni Izborni zakon na način da se omogući odgađanje izbora je, pojasnila je, odgovoran postupak CIK-a.

- Očekujem od nadležnih institucija da poštuju CIK. Zahtijevamo da se osiguraju sredstva za provođenje Izbora – poručila je Bjelica-Prutina.

Predviđeno je i da će glasanje u inostranstvu biti održavano u 22 diplomatsko-konzularna predstavništva BiH u inostranstvu.

Usvojen je i Prijedlog Odluke o imenovanju Komisije za nabavku usluga transporta izbornog materijala za Lokalne izbore 2020. godine. Usvojen je i Izvještaj o izvršenju budžeta CIK-a za period od 1. januara do 31. marta ove godine, te je istaknuto da je CIK-u za prvo tromjesječje odobren iznos od 765.700 KM, što predstavlja jednu trećinu iznosa godišnjeg iznosa. Iznos od 33.406 KM, koji nije utrošen u prošloj godini, je prenesen u 2020. godinu.