ČLANOVI POMAK-a POZVALI ZVIZDIĆA: Posjetite Bihać i Veliku Kladušu

PoMAK: Pozivamo sve krajiške dužnosnike u državnim i federalnim organima, bez obzira na političku pripadnost, da se uključe

Pokret za modernu i aktivnu Krajinu (PoMAK) danas je u Bihaću održao konferenciju za medije na temu migrantske krize čije posljedice trpi Unsko-sanski kanton, prvenstveno Grad Bihać. Prisutnim medijima obratila se zastupnica u Skupštini Unsko-sanskog kantona Ilda Alibegović i vijećnik u Gradskom vijeću Bihać Dinko Bećirspahić.

Alibegović se u svom uvodnom obraćanju ostvrnula na saopštenje za javnost i zahtjeve koje je Pokret za modernu i aktivnu Krajinu prošle sedmice uputio prema Predsjedništvu BiH, Vijeću ministara BiH, Ministarstvu sigurnosti BiH i Vladi Federacije BiH, a tiču se urgentnog uključivanja navedenih institucija u rješavanju problema izazvanih migrantskom krizom u USK-a.

Članovi Pokret za modernu i aktivnu Krajinu istakli su da podržavaju stavove Operativnog štaba Unsko-sanskog kantona koji je limitirao smještajne kapacitete na području USK-a za migrante, podržavaju zabranu otvaranja dodatnih smještajnih kapaciteta, te smatraju nužnim izmještanje privremenog prihvatnog centra Bira van urbanog područja. 
Osvrnuli su se na prijem novih 50 policijskih službenika i najave policijskog komesara da će na ulicama Bihaća poačati prisustvo policije i u vezi s tim dali punu podršku nastojanjima MUP-a da, unatoč oskudnim resursima, obezbijede zadovoljavajući nivo sigurnosti građana.

U odsustvu adekvatne reakcije države, policija USK-a je jedini faktor u koji se građani Bihaća i USK-a u ovom momentu mogu uzdati. Ovu priliku koristimo da pozovemo sve krajiške dužnosnike u državnim i federalnim organima, bez obzira na političku pripadnost, da dignu svoj glas za Krajinu u Sarajevu, da se oni koji su nadležni za upravljanje migrantskom krizom u BiH konačno probude i počnu raditi svoj posao“, istakla je Alibegović.

Vijećnik Bićirspahić je citirao predsjedavajućeg vijeća ministara Denisa Zvizdića koji je prošle sedmice za medije izjavio da „Ako granica prema EU bude hermetički zatvorena, onda će i BiH ići na hermetičko zatvaranje istočne granice“, upozorivši predsjedavajućeg Zvizdića da je granica EU kod Bihaća odavno hermetički zatovrena, te da ukoliko BiH može hermetički zatvoriti istočnu granicu to mora učniti odmah!

Pokret za modernu i aktivnu Krajinu već mjesecima insistira kod nadležnih državnih institucija na donošenju strategije koja će propisati dozirano kretanje migranata od ulaska u BiH na istočnoj granici, kako bi se raspodijelio teret i smanjio direktan pritisak na USK-a, te koja će posebno tretirati pitanje šta učiniti sa viškom migranata koji se pojave na području Unsko-sanskog kantona iznad raspoloživih kapaciteta.

Na kraju, vijećnici Pokreta za modernu i aktivnu Krajinu u Gradskom vijeću Bihać saopštili su da s danas Predsjedavajućem Gradskog vijeća Bihaća uputili zahtjev za održavanje hitne vanredne sjednice na kojoj bi se donijeli konkretni zaključci, te zauzeli stavovi i politike djelovanja Grada Bihaća spram migrantske krize.