Članovi porodice, zvaničnici i drugi građani odali počast Aliji Izetbegoviću na godišnjicu smrti

.
Brojni građani okupili su se danas na mezarju Kovači u Sarajevu, povodom 18. godišnjice smrti Alije Izetbegovića.

Porodica, prijatelji i predstavnici političkih delegacija položili su cvijeće na mezar prvog predsjednika međunarodno priznate države Republike Bosne i Hercegovine.

 

Počast su odali članovi porodice Izetbegović, predsjedavajući i član Predsjedištva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović, članovi rukovodstva SDA i ostali građani.

 

"Danas se sjećamo, odajemo poštovanje i iskazujemo zahvalnost rahmetli predsjedniku za sve ono što je uradio za Bosnu i Hercegovinu. Zadužio je BiH svojim djelom za sva vremena", rekao je Džaferović.

 

Kako je dodao, Alija izetbegović je najznačajnija ličnost u modernoj historiji BiH.

 

"Bio je na čelu BiH kada je BiH bilo najteže u njenoj historiji, u vemenu kada se BiH borila i izborila za svoju nezavisnot i međunarodno piznanje, kada se borila protiv agresije i izborila se i očuvala kao cjelovita BiH. Zauvjek je svojim djelom zadužio BiH. Mi ćemo ga se uvijek sjećati", zaključio je Džaferović.

Izetbegović je preminuo na današnji dan, prije 18 godina. Rođen je u Bosanskom Šamcu 1925., a umro je u Sarajevu 2003. godine. U glavnom gradu Bosne i Hercegovine završio je Pravni fakultet, radio i stvarao.

 

Otvoreno je govorio o svojim političkim stavovima, zbog čega je dva puta osuđen i zatvoren. Malo prije raspada Jugoslavije pokreće Stranku demokratske akcije (SDA), koja je pobijedila na prvim višestranačkim izborima 1990. godine, kada je Izetbegović izabran za predsjednika Predsjedništva RBiH. Našu državu je vodio u odbrani od agresora i potpisnik je Dejtonskog sporazuma.

 

Svoj politički angažman nastavio je do 2000. godine, kada se povukao iz zdravstvenih razloga. Napisao je više značajnih djela koja su prevođena na nekoliko stranih jezika: "Islam između Istoka i Zapada", "Moj bijeg u slobodu: Bilješke iz zatvora 1983-1988" i "Rat i mir u Bosni i Hercegovini".