Članovi Predsjedništva BiH danas putuju u Bruxselles: Evropa neće odustati, a hoće li BiH?

Predsjedništvo
Reforme su potrebne nama da bismo se primakli standardima vladavine prava. Suštinski je problem da li tako razmišlja i politička elita u BiH, ističe Igor Davidović


Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine danas putuju u Bruxelles gdje će se sutra sastati s visokim predstavnikom Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepom Borellom, predsjednikom Evropskog parlamenta Davidom Sassolijem te s evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhelyijem. Borell je poziv uputio predsjedavajućem Predsjedništva BiH Šefiku Džaferoviću, ali je na Džaferovićev prijedlog donesena odluka da u Bruxelles putuju sva trojica članova Predsjedništva BiH.

Dodatni impuls
Razgovarat će se o provođenju svih presuda Evropskog suda za ljudska prava te ispunjavanju prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o kandidatskom statusu za članstvo BiH u EU. Kada je riječ o preporukama EK-a, bh. vlasti su do sada uspjele ispuniti tek dvije podtačke, a radi se o formiranju Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje, na koji se čekalo pet godina, te odluci o izborima u Mostaru na koju se čekalo više od 10 godina. Na naizgled dvije tehničke stvari bh. vlasti su potrošile godine, a postavlja se pitanje koliko će građani čekati na suštinske promjene poput usvajanja bitnih zakona koji su uslov za kandidatski status.

Evropljani će, kada je riječ o finansiranju reformi u BiH, više insistirati na konkretnim stvarima, a ne samo na formalnim ispunjenjima uslova, kaže Huskić

Bivši ambasador Bosne i Hercegovine pri Evropskoj uniji Igor Davidović za Oslobođenje kaže kako su i ovo do sada bh. vlasti postigle pod pritiskom međunarodnih aktera.
- Tačno je i to da ćemo sada biti pod pritiskom da se, nakon ova dva, ispune i ostale preporuke EK-a. Evropska unija od toga neće odustati. Međutim, Unija je u problemu i njima ne odgovara bilo kakva pojačana dinamika proširenja, dok se ona sama ne preuredi. Jasno je da će Unija ispostaviti svoje zahtjeve i svu odgovornost spustiti na vlasti u BiH, ističe Davidović.
Politički analitičar Adnan Huskić smatra da će posjeta u Bruxellesu biti iskorištena kao pokušaj da se cijeli proces pokrene s mrtve tačke.
- Umjesto posvećivanju neuralgičnim tačkama koje su navedene u analitičkom izvještaju Evropske komisije, mi smo upali u ono standardno političko prebacivanje odgovornosti i proizvodnju kriza, što nas je udaljilo od bilo kakvih suštinskih koraka ka EU. Ne sumnjam da će posjeta biti iskorištena kako bi se potcrtala evropska budućnost BiH od naših EU partnera i da bi se pokušao dati dodatni impuls da se zaista uhvatimo ukoštac s pravim, važnim pitanjima već nakon izbora 15. novembra, kazao je Huskić za O kanal.

Stvarni problem
Davidović podsjeća na to da smo pregovore s EU otvorili 25. novembra 2005. godine.
- Ne mogu reći da je sva krivica isključivo na našim funkcionerima. I EU ima svoje probleme i razloge zašto je povremeno ubrzavala, ali i još češće usporavala pregovore. Međutim, ako su te reforme potrebne nama, da bismo se primakli standardima vladavine prava, onda je to, prije svega, za našu korist i za unapređenje svih procesa unutar BiH, bez obzira na integracije. Da li tako razmišljaju tročlano Predsjedništvo i politička elita koja tim procesima upravlja ili iskazuje volju da ne želi da ih realizuje, e to je ono što je stvarni i suštinski problem, jasan je Davidović.