Članovi Predsjedništva nakon sastanka s Mogherini: Kandidatski status do novembra

Članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović izrazili su zadovoljstvo konstruktivnim razgovorom sa visokom predstavnicom Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federicom Mogherini.

Glavna tema sastanka u Briselu bio je put naše zemlje u Evropsku uniju, ali i političke prilike u BiH, prije svega proces formiranja vlasti, prenosi portal Klix.

Šefik Džaferović nakon sastanka je kazao da je jasna poruka Evropske komisije da je Zapadni Balkan u vrhu prioriteta EU. 

"Ne govori se o proširenju jer mi jesmo Evropa, ali se govori o članstvu u institucijama EU. Trebamo s institucionalno povezati. Ovaj mandat Evropske komisije će biti iskorišten kako bi svi napravili iskorake, a za BiH je to kandidatski status. Nema nikakve dileme EU želi da BiH dobije kandidatski status najkasnije do novembra ove godine", kazao je Džaferović.

Dodao je da će BiH ovih dana u Brisel dostaviti odgovore na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije.

"Moramo implementirati rezultate izbora. Sada imamo situaciju da mandat možemo dati kandidatu koji mora poštovati zakone i prava. Na nama je kako ćemo odgovoriti na ta pitanja. Mi moramo poštivati i naš EU put i NATO put. 

Sastanak s Mogherini je trajao sat vremena, a prema riječima Džaferovića sastanak je iskorišten da se vidimo šta BiH treba raditi na evropskom putu. 

"Za nas je ključno djelovanje na relaciji Washington-Brisel. Kada dobijemo kandidatski status i kada otvorimo pregovore tada se neće moći voditi rasprava kakva se vodi sada. Ili ćemo prihvatiti EU standarde ili nećemo", zaključio je Džaferović.

Medijima se obratio i predjedavajući Dodik, koji je istakao da je sastanak bio uspješan. 

"Imali smo uspješan sastanak, bez obzira na situaciju u BiH. Imamo razmijevanje u Briselu. To je evropski put. Kasnimo sa nekim stvarima. Vjerujemo da će Parlament EU donijeti mišljenje da nam se da kandidatski status. To je realan okvir da dobijemo taj status", istakao je Dodik.