Clinton: Izgubila sam izbore zbog ruskih hakera i FBI-a

Home

Clinton: Izgubila sam izbore zbog ruskih hakera i FBI-a


Clinton je lično preuzela odgovornost za greške u kampanji, ali nije dovela u pitanje svoju strategiju.

Hillary Clinton kazala je da je bila na putu prema pobjedi na predsjedničkim izborima u SAD-u 2016. dok se nisu umiješali ruski hakeri i dok direktor FBI-a James Comey nije prestrašio neke njezine potencijalne glasače.

Clinton je na konferenciji u New Yorku kazala da joj je veliku štetu nanijelo Comeyjevo pismo od 28. oktobra kojim je izvijestio Kongres da FBI ponovno istražuje njeno korištenje privatnog e-mail servera te objava na WikiLeaksu mailova predsjednika njene kampanje Johna Podeste, koje su navodno ukrali ruski hakeri.

"Da su izbori bili 27. oktobra, bila bih vaša predsjednica", kazala je na konferenciji žena, koju je vodila CNN-ova novinarka Christiane Amanpour.

"Kampanja nije bila savršena, ali bila sam na putu da pobijedim do kombinacije Comeyjevog pisma i ruskog Wikileaksa", kazala je. "Razlog zbog kojeg vjerujem da smo izgubili bili su događaji u zadnjih 10 dana."

Dodala je da je i mizoginija imala ulogu u njenom porazu.

 

Lične greške

Clinton je lično preuzela odgovornost za greške u kampanji, ali nije dovela u pitanje svoju strategiju, dok za svoje saradnike ima samo pohvalne riječi.

"Ja sam bila kandidat, ja sam bila osoba na glasačkom listiću. Jako dobro sam svjesna izazova, problema, propusta koje smo imali", kazala je.

Navela je također kako ne sumnja da je ruski predsjednik Vladimir Putin pokušao uticati na ishod izbora i pomoći Trumpu. "Sigurno se miješao u naše izbore i bilo je jasno da se miješao da mi naškodi i pomogne našem protivniku."

Clinton je kritikovala Trumpa, kazavši da bi trebao manje koristiti Twitter i više se fokusira na posao.

Kazala je također da će ostati aktivna u javnom životu. "Ponovo sam građanin aktivista i dio otpora", kazala je.

 

(Izvor: Al Jazeera)

Tagovi
Topic
Objavio: Wed, 03/05/2017 - 08:09

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top