CNN: Kako je Putin svijetu dao diplomatski gol

Kremlj je možda zaratio sa Zapadom, ali ostatak svijeta ide baš kod Putina jer je Rusija domaćin Svjetskog prvenstva u fudbalu, ocjenjuje CNN.

Kremlj je možda zaratio sa Zapadom, ali ostatak svijeta ide baš kod Putina jer je Rusija domaćin Svjetskog prvenstva u fudbalu, ocjenjuje CNN. 

I tu je ruski predsjednik Vladimir Putin osvojio važne diplomatske golove – svjetski lideri odlaze u Moskvu na mečeve, podižući tako Putinov ugled i stavljajući Rusiju u centar geopolitičkog zbivanja, ocjenjuje američka medijska kuća.

Evo i primjera, piše CNN, uvjerljiva pobjeda Rusa na startu prvenstva protiv Saudijske Arabije, a na svečanim ložama Putin je ugostio saudijskog prestolonasljednika Mohameda bin Salmana (Mohammad bin Salman). Selekcija Saudijske Arabije izgubila je od Rusa 5-0, ali su se Putin i saudijski princ pobrinuli da svijetu kažu kako su saglasni o svjetskoj cijeni nafte.

Putinov ofanzivni “šarm svjetskog prvenstva” nastavljen je. “Na noge” mu je došao generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš (Guterres) kako bi zajedno s ruskim predsjednikom gledao meč između Portugala i Maroka.  

Takođe, Putin će biti domaćin i južnokorejskom lideru Mun Jae-inu, nedugo nakon historijskog samita između sjevernokorejskog lidera i predsjednika SAD u Singapuru.

CNN navodi da će Mun prvo održati govor u ruskoj Dumi, da bi potom otputovao u Rostov, gdje će gledati utakmicu između selekcije njegove zemlje i Meksika.  

Ocjenjuje se da je ovo Svjetsko prvenstvo u fudbalu ojačalo Putinovu ulogu u svijetu, baš kao i Zimske olimpijske igre održane u Sočiju 2014., koje su značile da je Rusija samouvjerena u namjeri da se vrati na svjetsku političku scenu svom snagom.

A Igre u Sočiju su se održavale baš negdje u vrijeme kada je Rusija anektirala ukrajinski otok Krim, podsjeća CNN. Otad su odnosi Rusije i zapadnih zemalja na trnovitom putu, a svemu je doprinijelo i obaranje malezijskog aviona MH17 iznad Ukrajine, punog putnika, za šta je okrivljena Rusija.  

Optužujući “incidenti” samo su se nizali, optužbe na račun miješanja u američke predsjedničke izbore oko čega se već odavno vrši istraga u SAD, trovanje bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije u Engleskoj, protjerivanje diplomata, sankcije…

Međutim, sve to nije odvratilo strane turiste da odlaze u Rusiju, a da stvar bude zanimljivija, najviše ulaznica za svjetsko prvenstvo u fudbalu prodato je u Americi, pokazali su zvanični podaci FIFA-e.  

A slike na hiljade stranih navijača, koji slave, navijaju i piju alkohol na ulicama ruskih gradova šalje jasnu sliku – Rusija dočekuje svijet raširenih ruku i nije izolirana zemlja.