Ćojluk 2020: Održan memorijalni spust plovila na Uni

Una

U sklopu obilježavanja godišnjice oslobođenja Ćojluka, odnosno u znak sjećanja na najteža vremena, a s ciljem odavanja počasti za šezdeset i dva poginula borca u toku ratnih dešavanja na brdu Ćojluk, proteklih dana je organizirano nekoliko aktivnosti. Uz malonogometni turnir, marš stazama 511. slavne bbr., obilazak šehitluka i učenje tevhida i jasina pred duše bosanskohercegovačkih šehida, održan je i memorijalni spust na rijeci Uni.

Spust od Kapetanovog jezera do mostova u centru grada održava se u čast svih onih koji su branili, odbranili i oslobodili Ćojluk, a posebno onih koji su u svim tim borbama položili svoje živote za slobodu koju mi danas uživamo. Bitka za Ćojluk i slamanje agresorskog mostobrana bila je prelomnica u ratovanju na ovim prostorima i još 1996. godine Unski lađari su odlučili da na poseban način obilježavaju te dane.

Ove godine, kao i nekoliko prethodnih, na rijeku Unu u čast oslobodilaca i stradalih na Ćojluku a koji su bili pripadnici 511. slavne bbr. Armije RBiH, osim lađara izašli su kajakaši i rafteri, uglavnom mladi što u ovakvim situacijama posebno raduje jer je to garancija da herojstvo boraca na Ćojluku neće otići u zaborav. Po dolasku do mostova proučena je Fatiha pred duše svih šehida i spušteno cvijeće u rijeku Unu.