Čorbarijada: Najbolja čorba se pravi u Bosanskoj Krupi

asd
Koja je tajna odlične čorbe i kako se priprema pobjednička čorba na krupskoj čorbarijadi, morate lično otići u Sujnovac na Čorbarijadu da biste dobili odgovore na ova pitanja.

Bosanskokrupska čorbarijada, već tradicionalno druženje uz najbolje čorbe u kantonu, prvi put nakon dvije godine, održana je ove subote u poznatom izletištu Šujnovac. Kao i svake godine, okupila je veliki broj Krupljana, ali i gostiju iz BiH i regiona.

Korona ju je protekle godinu pauzirala i moglo se čuti u gužvi, kroz muziku i pjesmu, dok se miješala ta famozna čorba, da treba zaboraviti cijelu tu 2020., a okrenuti se svemu onome što slijedi. Narod se poželio druženja, pjesme i veselja, a čorba ko čorba, krčka se na vatrici dok se uz to takmičarsko jelo, okreće i janje ili neki roštilj. I pjeva. I pleše.

Od 10h ujutru počeo je takmičarski dio, koji je trajao do 12.30h, kad je stručni žiri imao težak zadatak – izabrati najbolju čorbu i pohvaliti najbolju ekipu. Onaj revijalni dio za neke je počeo u petak navečer, a po logistici koju su rado pokazale mnoge ekipe, biće tu još jedna topla krupska noć uz muziku i dobro društvo. Sedamnaest ekipa je uzelo učešće u takmičenju, a ekipe sum mogle imati neograničen broj osoba.
Najbolju čorbu napravila je ekipa Glava i prijatelji. Odmah za njima je ekipa JKP 10 Juli, a treći je Crveni križ Krupa. U pola se boda odlučivala najbolja čorba. Ekipa ½ tone je ustvari imala I ove godine najbolju čorbu, po bodovima žirija, ali su posljednji pobjednici čorbarijade te su ove godine uzeli samo učešće revijalno. No, dobili su nagradu kao najveselija ekipa. Interesantna priča ove ekipe, ustvari, jeste upravo zbog toga što oni maksuz dođu iz dijaspore, da bi učestvovali u čorbarijadi i proveli subotu sa svojom rajom. U petak su došli, u nedjelju ujutru već otišli! Najmlađa ekipa je bila ekipa Veseli kotlić dok je najstarija ekipa bila ekipa Badzo.

Foto: RBK