Čović: Jasno je da je neko negdje nešto pisao, samo je pitanje je li baš onako kako se priča

Čović
Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) Dragan Čović izjavio je danas u Kiseljaku da treba napraviti reforme u Bosni i Hercegovini da ne bi govorili o razlazu, te osigurati da se poštuje Ustav.

 

Čović je prokomentirao neslužbene diplomatske dokumente "non paper" o kojima se ovih dana govori u javnosti.

"Jasno je da je neko nešto zapisao negdje, a je li baš onako kako se predočava javnosti… Vidite da imate i tu demanti, pa onda zašto špekulirati o nečemu što niko nije vidio, a naziv ima upravo takav da bi se špekuliralo oko toga. Ovaj iz Hrvatske koji je došao jučer preko ministra vanjskih i evropskih poslova je vrlo jasan i ide uz potporu još nekoliko članica Evropske unije. Jučer je dobio punu podršku, ali na isti način je dobio usaglašen tekst kad je u pitanju američka administracija", kazao je.

Slične su poruke, naglasio je Čović, koje upućuju na reforme da ne bi govorili o razlazu u BiH, te da se treba osigurati da se poštuje Ustav.

"Ako poštujemo Ustav, onda je sve, po mojim mjerilima, u redu, a ako se nešto treba mijenjati u Ustavu, onda po ustavnim procedurama trebamo se dogovoriti kako to eventualno promijeniti", dodao je.

Ponovio je da smatra, kao i ranije, da su male šanse da se u Ustavu nešto promijeni osim eventualno sitnih korekcija te da je neophodno postići dogovor o tome kako osigurati legitimno predstavljanje tri konstitutivna naroda u BiH.

"Ja osobno ću uime politike koju predvodim, to sam i jučer vrlo jasno kazao, učiniti sve da hrvatski narod bude do kraja jednakopravan na svakom pedlju BiH i da ga predstavljaju legitimni predstavnici", kazao je Čović.

Naglasio je da snažno zagovara integracijski proces BiH i da s tim u vezi očekuje da će biti postignuti ključni dogovori.