Čović otkrio zbog čega je glasao za poništavanje Inzkovog zakona i ponovio prijetnju: Ako ne bude dogovora, neće biti ni izbora

.
Čini mi se da smo mi jedini vidno zainteresirani za europski put Bosne i Hercegovine, rekao je Čović

 

- Ne bude li dogovora o izmjenama Izbornog zakona do kraja ove godine, Bosna i Hercegovina bi mogla upasti u daleko veću krizu jer ne bi bilo uvjeta za provedbu izbora, rekao Dragan Čović, tokom svog boravka u Briselu

- Ako nema dogovora, izbora vjerojatno neće biti iako neki misle da se mogu organizovati. Ja na to kažem da će biti kao u Mostaru, gdje nismo imali izbore 12 godina jer nisu postojali uslovi za to, kazao je on.

On je u ponedjeljak u sjedištu Europskog parlamenta razgovarao s nizom sagovornika koje je upoznao sa sadašnjom situacijom u BiH i nastojanjima da se dođe do razgovora oko Izbornog zakona.

Između ostalih razgovarao je sa zamjenicom predsjednika Europskog parlamenta Robertom Metsolom, predsjednikom vanjskopolitičkog odbora Davidom McAllisterom i parlamentarnim izvjestiteljem za BiH Paulom Rangelom.

Čović kaže da “hrvatska strana u BiH” ne želi ni razmišljati što će se dogoditi ako ne bude dogovora o Izbornom zakonu i dodaje da se ipak nada da će biti dovoljno mudrosti na svim stranama.