Čović: Ovdje niko nikoga ne može prevariti, samo možemo potonuti zajedno

Dragan Covic
Dragan Čović, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine bavio je danas u Zapadnohercegovačkom kantonu, u Širokom Brijegu, odakle je poslao poruku da je komunikacija sa ostalim političkim akterima danas mnogo bolja nego prije nekih mjesec dana.

"Neke stvari koje se ne bi dogovorili nikada - danas se dogovorimo. Ima još nekih pokušaja, ali dogovaramo se. Povjerenje je na visokoj razini. Nije možda svako zlo samo za zlo. Možda istekne neko povjerenje. Ovdje niko nikoga ne može prevariti, samo možemo potonuti zajedno", izjavio je Čović.

Čović je kazao kako se zdravstveni sistem u određenoj mjeri oduprjeo korona virusu, a to se ne bi desilo bez zajedničkog rada.

"Korona nam možda posluži za mudrije djelovanje u politici", rekao je.

Čovićeva poruka glasi da Parlament mora raditi i funkcionirati, kao i svi ostali nivoi vlasti.

"Nema mogućnosti da se suspendira zakonodavna vlast. I u roku do 24 sata donijeti šta treba. Sve razine trebaju raditi da se pravodobno donose odluke. Ovdje će biti zloupotrebe, govorimo o milijardama. Zato svaka marka mora biti izvršena", kazao je dodavši:

"Do kraja transparentno, pa neka ljudi procjene kako mi to radimo."

Govoreći o oktobarskim izborima - Čović je rekao da prema njegovom mišljenju neće imati smisla organizovati ih ako kriza uzrokovana korona virusom potraje još nekoliko mjeseci.

Sada je osnovni cilj stvoriti što bolje uslove privrednicima i ostalim djelatnicima da budu uspješniji.

"Razgovaramo sa načelnicima, predsjednikom Vlade oko mjera ekonomske prirode. Trebat će nam 15 dana sadržajnije komunikacije sa gospodarstvenicima, malim obrtnicima, velikim tvrtkama kako bi stvorili ambijent da znamo kakve su sve dubioze, kako bi sredstva koja mislimo povući sa razine FBiH bila ravnomjerno raspoređena", rekao je.

Prvo treba čuti razmišljanja privrednika, kako bise zaštitili interesi biznisa. Bit će potrebna i procjena finansijskih sredstava.

"Na razini FBiH će doći do potrebe zaduživanja koja mora pratiti sve ono što gospodarstvo očekuje", poručio je predsjednik HDZ-a.

Poruka Dragana Čovića glasi: Nema političkog nadmudrivanja u raspodjeli sredstava.

"Želimo osigurati moratorij za ovu i narednu godinu", izjavio je poručivši da je također neophodno pobrinuti se za ljude koji su ostali bez posla.