Čović slavi HZHB i UZP, a pravio bi evropsku BiH

-

Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH danas je na obilježavanju godišnjice HZHB za koju je Žalbeno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u novembru 2017. godine tvrdilo postojanje hrvatskog udruženog zločinačkog pothvata s ciljem etničkog čišćenja dijelova BiH, te da je prvi predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman bio dio udruženog zločinačkog poduhvata uz još šest osuđenih, kazao da nije bilo HZHB-a "mi danas ne bismo bili ovdje". 

"Vijeće je zaključilo da su HVO i HZHB bili u funkciji ostvarivanja različitih aspekata zajedničkog zločinačkog cilja uspostave etnički homogenog prostora", navodi se u presudi. 

"Da nije bilo HZHB i organiziranog djelovanja hrvatskog naroda, mi danas ne bismo bili ovdje i ne bismo se borili za svoja politička prava. Zato sam danas ponosan što tražimo rješenja za europsku BiH u kojoj ćemo mi kao narod biti do kraja ravnopravni", rekao je Čović.

Podsjetio je kako je prevažan dokument koji je usvojen prije dvije godine, a koji je strateška odrednica za sljedećih deset godina za hrvatski narod.

"Prve dvije godine su već iza nas, ostaju nam otprilike dva ciklusa po 4 godine kada u konačnici treba osigurati do kraja, da po Ustavu BiH hrvatski narod bude konstitutivan s druga dva naroda i legitimno ga predstavlja pred svim razinama vlasti", zaključio je Čović.