Čović: U Sarajevu se već bave kampanjom dok mi pokušavamo riješiti druga pitanja

.
Predsjednik HDZ-a Dragan Čović je nakon današnje sjednice Predsjedništva HNS-a ponovo govorio o izmjenama i dopunama Izbornog zakona i (ne)održavanju predstojećih Općih izbora.

 

Čović se obratio javnosti nakon što je kao predsjedavajući Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine uputio da se u ovom domu 26. aprila po hitnom postupku razmatra njegov prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona. Ponovio je da predloženim izmjenama želi da se implementiraju presude Ustavnog suda i, kako je naveo, dio presude Suda iz Strazbura o Izbornom zakonu.

Istakao je da se prijedlogom stranaka sa sjedištem iz Sarajeva ne implementiraju spomenute presude.

"Drugi razlog zašto smo ovo uradili jeste prijedlog stranaka iz Sarajeva, pod znacima navoda iz Sarajeva, a koje su predložile izmjene i dopune po skraćenoj proceduri. Taj prijedlog je jako širok i obiman. Tiče se samo integriteta izbora, ali ne i presuda. Njima se ne rješava niti jedan problem. Naravno da ćemo oko tog dijela imati popravke", rekao je Čović.

Najavio je da će se stranke iz HNS-a uskoro usaglasiti oko toga kako reagovati ako Centralne izborna komisija (CIK) raspišu izbore.

"Neke kolege imaju stav. Moja je želja da očuvamo zajedništvo, što je osnova hrvatskog naroda. Dogovorili smo se da onog trenutka od kada CIK to uradi da sve stranke unutar HNS-a unutar svojih tijela utvrde stav, pa bismo opet sjeli kao HNS da donesemo odluke. Imat ćemo jasan rokovnik i nećemo ga mijenjati, tako da možemo biti u dinamici", obrazložio je.

Prema riječima predsjednika HDZ-a, stranke u Sarajevu se već vidno bave kampanjom.

"Mi za to vrijeme pokušavamo riješiti neka druga pitanja, jer mislimo da ne postoje pravni i formalni uslovi za izbore, ako ništa odluka Ustavnog suda", kazao je.

Govoreći o tome šta očekuje od predloženih izmjena i dopuna Izbornog zakona, očekuje da će one biti prihvaćene u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine, ali da će to ostati na tome. Kako je naveo, nema zabluda.