Čovićev plan je propao, a Milanovića ignorišu u Bruxellesu

saf

Komentarišući najave Dragana Čovića, predsjednika HNS-a i HDZ-a BiH, o početku realizacije nove teritorijalne organizacije Bosne i Hercegovine, Zoran Milanović, predsjednik Republike Hrvatske, rekao je da za koji dan u Sarajevo i Mostar dolazi predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

POŠTOVATI DAYTON

- To je valjda pogrebna zabava. Žena dolazi donijeti cvijeće na grob, rekao je Milanović.

Poručio je da su najave Dragana Čovića, lidera HDZ-a i predsjednika Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine, o teritorijalnoj reorganizaciji vrlo ozbiljna stvar, ali da će ih podržati. Radije bi da se to riješi kroz pitanje širenja NATO-a, uz politički pritisak ili priznanje da postoje “ovi u BiH koji su treća klasa”, te upozorava da će Hrvati ići na institucionalno povezivanje, praktički treći entitet.

Prema sedmičnom rasporedu objavljenom na službenoj stranici EK-a, nema informacija o dolasku predsjednice Komisije u našu zemlju. Iz OHR-a poručuju da “visoki predstavnik podsjeća da se inicijative za izmjenu Ustava mogu provoditi samo u skladu sa propisanim ustavnim procedurama i uz pun angažman svih zainteresiranih strana”.

”Opći okvirni sporazum za mir mora se poštovati u svakom trenutku”, kažu nam iz OHR-a.

Iz Delegacije EU napominju da su “bilo kakvi jednostrani koraci koji dovode u pitanje jedinstvo, suverenitet i teritorijalni integritet BiH neprihvatljivi i ugrožavaju budućnost zemlje u EU”.

- Pitanja o kojima postoje neslaganja treba rješavati konstruktivnim dijalogom, kažu iz DEU.

Iz Ureda za odnose sa javnošću Ambasade SAD-a poručuju da su Sjedinjene Države posvećene suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, državi sa dva entiteta, tri konstitutivna naroda i Ostalima: “Prijetnje daljom podjelom BiH ili reorganizacijom zemlje na etničkim principima, kao i prijetnje opstrukcijom izbora su antidejtonske, destabilizirajuće, te u suprotnosti sa euroatlantskim putem BiH. Neuspjeh da se postigne blagovremeni dogovor o izbornoj i ustavnoj reformi prije oktobarskih izbora je velika propuštena prilika za poboljšanje demokratske prakse i funkcionalnosti. Lideri ne trebaju koristiti ovaj neuspjeh kao izgovor da uskrate građanima BiH demokratsko i ustavno pravo na sudjelovanje u slobodnim, poštenim i pravovremenim izborima”

Toby Vogel, viši saradnik Vijeća za politiku demokratizacije iz Berlina, ističe da je “posljednji pokušaj stvaranja de facto trećeg entiteta, kroz izmjene Izbornog zakona koje bi stvorile etničke izborne jedinice i osigurale da mjesto u Predsjedništvu pripadne HDZ-u, potpuno propao, iako je imao podršku EU i SAD-a”.

- Ono što vidim jesu pokušaji blokiranja organizacije izbora i njihovog delegitimiziranja, tako da i ako se dogode, HDZ može naknadno tvrditi da nisu bili legitimni, ističe Vogel.

Komentarišući Milanovićeve izjave, kaže da je stav u Bruxellesu da ga se ignoriše, jer ima malo ustavnih ovlaštenja.

- Ono što više zabrinjava je to što Milanović samo izražava, na vrlo grub način, ono što je mainstream razmišljanje u Vladi RH. Njena diplomatija je fiksirana isključivo na pitanje Izbornog zakona, a nedavno je postigla određeni uspjeh (Strateški kompas EU). Iako ne mogu da zamislim da bi Vlada provela Milanovićevu prijetnju vetom na pristupanje Švedske i Finske NATO-u, brinem zbog ustupaka koje bi članice NATO-a i EU mogle dati Hrvatskoj u pokušaju da preduhitre takav veto. Njemačka je najavila da će pojačati EUFOR, ali samo kroz simbolično raspoređivanje nešto više od 100 pripadnika. Ipak, ponekad je simbolizam pravi odgovor, kaže Vogel.

Thijs Reuten, europarlamentarac iz Nizozemske, poručuje da je za žaljenje što dijalog o izbornoj reformi nije donio široko prihvaćeno rješenje.

- Namjerne neustavne radnje ili planovi bilo koga u ili oko bh. politike, koji potkopavaju državu BiH, apsolutno su neprihvatljivi. Vrijeme je za odlučne korake na EU putu BiH, a ne za oživljavanje demona iz prošlosti. Nadam se da će vlada Nizozemske, kao što je to činila u prošlosti, pozvati na jasnu reakciju EU u vezi sa secesionističkim akcijama i inicijativama. Građani BiH zaslužuju državu koja radi za njih, bez korupcije i koja oličava evropske vrijednosti. Spremni smo pomoći, ali tempo reformi je u konačnici u rukama građana BiH i njihovih predstavnika, kaže Reuten.

NEOZBILJNA TROJKA

Erol Avdović, novinar u sjedištu UN-a u New Yorku, poručuje da niko u Evropi ne podržava Čovićeve najave, te da će se čak i Mađari distancirati.

- Dodiku su se pridružili i Milanović i Čović i to je neozbiljna trojka, s tim što najviše sankcija ima upravo Dodik. Neka se Čović pričuva, a što se tiče Milanovića - on sve više sam sebe marginalizira nesuvislim izjavama, kaže Avdović.

Damir Mašić, šef Kluba SDP-a u Predstavničkom domu PFBiH, podsjeća da je Ante Jelavić, nekadašnji predsjednik HDZ-a BiH, krenuo sličnim putem i da je više od 20 godina bjegunac od pravde u BiH.