Crna Gora: Izoliran pacijent zbog sumnje da je zaražen koronavirusom

korona
Pacijent, koji je boravio u Kini, izoliran je na Infektivnoj klinici u Podgorici zbog sumnje da je zaražen koronavirusom.

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša rekao je da je pacijent dobrog stanja, da nema temperaturu i da dobro se osjeća.

Mugoša je naveo da situacija pacijenta malo odudara od kliničke slike koja je predviđena da se pojavi kada je riječ o koronavirusu.

On je dodao da su u Crnoj Gori već urađene određene analize i one su negativne, pa će, u dogovoru sa Institutom za mikrobiologiju u LJubljanji, nalazi ovog pacijenta biti poslati na dalju analizu, prenose crnogorski mediji.

Mugoša je istakao da su male vjerovatnoće da je u pitanju koronavirus, ali da se mora uraditi onako kako to nalažu propisi Svjetske zdravstvene organizacije.

- Smrtnost nije tako visoka, ali jeste infektivnost. Virus ima jedan pandemski potencijal i zbog toga je toliko aktuelan - naglasio je Mugoša i dodao da u posljednja dva dana postoji blaži pad broja oboljelih.

Prema njegovim riječima, to ne smije da zavara nikoga u Crnoj Gori, koja je turistička destinacija, već moraju biti oprezni, a sistem spreman.

Građanima je savjetovao da izbjegavaju kontakt sa ljudima koji ima neki vid infekcije, da ne idu u područja gdje je ona prisutna, da vode računa o ličnoj higijeni i da nose maske ukoliko postoji sumnja na infekciju.