Da je uspio plan 2016., Crna Gora sada bi bila balkanska Sirija

Osmi kongres Demokratske partije socijalista Crne Gore (DPS) održava se danas u Podgorici. Na njemu bi za predsjednika stranke ponovo trebao biti izabran Milo Đukanović, a za zamjenika Duško Marković.

Lider partije Milo Đukanović na početku svečanog dijela osvrnuo se na tragediju koja je pogodila  Albaniju.

- Susjednu Albaniju potresla je serija zemljotresa koji su odnijeli na desetine života. Crna Gora se u najboljem maniru odmah odazvala potrebi. Crna Gora će i dalje pružati svu neophodnu pomoć - kazao je Đukanović.

Zahvalio je predstavnicima partija iz Albanije koji prisustvuju Kongresu uprkos nevoljama koje su zadesile tu državu.

Predsjednik Socijaldemokrata Ivan Brajović poručio je da se ne može govoriti o uspješnoj i građanskoj Crnoj Gori, a da se ne govori o partnerstvu partija koje dijele isto.

Kongresu ove partije prisustvuju premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev, predsjednik SPO-a Vuk Drašković, lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak, predsjednik SDP-a Srbije Rasim Ljajić i brojni drugi gosti iz regiona.

Vuk Drašković rekao je kako bismo, da je "tada - u jesen 2016. godine pala Crna Gora i postala anti NATO baza, imali balkansku Siriju".

Kongresu se obratio i Zoran Zaev, koji prenio pozdrave makedonskog naroda i poručio da je Crna Gora regionalni lider u evropskim integracijama.

- To liderstvo iskazano je prosječnom platom koja je cilj svim ljevičarskim partijama u regionu i u Evropi. Lideri ste u rastu BDP-a u regionu - rekao je Zaev.