Crnadak: Ambasador najviše štete nanio upravo muslimanima, Bošnjacima

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak gostujući u Danu uživo na N1 govorio je o slučaju ubistva Davida Dragičevića.

Večeras će skupom na Trgu Krajine biti obilježena godišnjica nestanka Davida Dragičevića.

"Jako tužna priča i sigurno najtužniji događaj u posljednjih godinu dana u Banjaluci, vjerovatno jedan od događaja koji je privukao najveću pažnju posljednjih godinu dana u regionu. Najžalosnije, država je pokazala sve svoje slabosti na ovom slučaju, da nije dala odgovor na pitanje ko je ubio Davida. Ostaje nada porodici i svima nama da će ubica ili ubice biti otkriveni. Danas je godišnjica od nestanka Davidovog i prilika da svim zajedno stavimo prst na čelo i uptutimo apel da se konačno riješi ovaj slučaj", kazao je Crnadak za N1.

Gostujući nedavno na N1, Davidov otac Davor Dragičević je kritikovao opoziciju kazavši da ona u RS ne postoji i da su iskoristili slučaj da dobiju glasove.

"Ne želim da komentarišem političke izjave Davora Dragičevića. Ja imam jedno puno poštovanje, veliko razumijevanje za najveću bol od svih na svijetu, kada izgubite dijete. Ne želim ulaziti u komentare izjava, mogu reći u svoje i ime PDP-a, niti nam je bila namjera niti smo se bavili takvim stvarima. Sva naše veza sa ovim slučajem je bila ta da se dođe do istine, onih koji su počinili ubistvo Davida Dragičevića i da ih stigne pravda", naveo je Crnadak.

Kako je kazao, teroristički napad u džamijama na Novom Zelandu u kojem je ubijeno 50 osoba, nema nikakve veze sa Republikom Srpskom i Srbima.

"Napad nema nikakve veze sa RS, Srbima i ovim našim prostorom. Potpuno jedno nelogično, neprimjereno i nepotrebno povezivanje ovog strašnog terorističkog akta i BiH. Ja mislim da je sa ovim ambasador (Mirza Hajrić op. a.) najviše štete nanio upravo muslimanima, odnosno Bošnjacima. Logikom ambasadora Hajrića, zbog Islamske države, 11. septembra , zbog Al-Kaide, cijeli svijet bi trebao da mrzi sve muslimane. Srećom, vidimo da nije tako. Logika koju smo čuli u toj izjavi jednostavno nema podrške u svijetu i to je dobro. Ovdje nema mjesta nikakvom povezivanju sa Srbima i srpskim narodom. Pa čak i da je taj napadač bio pripadnik srpskog naroda, takva izjava ne stoji jer se radi o luđačkom činu, izopačenom i poremećenom umu. I danas mi je neshvatljivo da je ambasador poželio da takav jedan događaj stavi u kontekst BiH", kazao je Crnadak.