Crnadak će na konferenciji IAEA upozoriti na problem odlaganja nuklearnog otpada na Trgovskoj gori

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hecegovine Igor Crnadak predvodit će delegaciju BiH na 53. generalnoj konferenciji Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA), kako bi ponovo nakon četiri godine, u najvišem međunarodnom tijelu za nuklearnu energiju, pod okriljem Ujedinjenih naroda, bila skrenuta pažnja na problem odlaganja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, u blizini državne granice BiH i Hrvatske.

Crnadak je, kako je saopćeno iz Ministarstva vanjskih poslova BiH, na generalnoj konferenciji 2015. godine ukazao na ovaj problem, što je ušlo u evidenciju ove organizacije, poslije čega su uslijedile intenzivne aktivnosti institucija BiH, bh. entiteta Republika Srpska i Federacija BiH i lokalnih zajednica u borbi protiv najave Republike Hrvatske da će radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane Krško biti skladišten na samoj granici BiH, blizu Novog Grada.

Prema procjenama, odlaganje radioaktivnog otpada direktno bi ugrozilo nekoliko stotina hiljada ljudi u devet općina u slivu rijeke Une.

Ministar Crnadak i delegacija BiH ponovo će skrenuti pažnju na ovaj problem, kako bi Hrvatska odustala od skladištenja otpada na granici s BiH.

Generalna konferencija IAEA održava se od 16. do 20. septembra u Beču.