Crnalić nakon glavnog pretresa: Optužnica u slučaju Dobrovoljačka sadrži niz netačnih navoda

.
Nakon što je na Sudu Bosne i Hercegovine danas okončan glavni pretres suđenja u slučaju "Dobrovoljačka", advokat Asim Crnalić je izjavio kako optužnica koja je podnesena protiv deset osoba sadrži niz netačnih navoda.

 

Advokat Crnalić na ovom suđenju brani optuženog Hamida Bahtu, a nakon glavnog pretresa izjavio je kako na današnjem suđenju nije konkretizirana komandna odgovornost pojedinaca.

"Nema suštinske razlike između vremena kada je obustavljena istraga i danas kada se po optužbi koja je potvrđena raspravlja na glavnoj raspravi. Kada je u pitanju komandna odgovornost, onda onaj koji odgovara po tom načelu bi morao biti komandant nekome ko je počinio zločin. To je osnovni uslov. Osim opće naznake da se brani o pripadnicima Teritorijalne odbrane, nema nikakve odrednice prema kojoj bi se moglo reći ko je to počinio. To nije dovoljno da bi se konkretizirala komanda odgovornost pojedinca", rekao je Crnalić.

Na kraju, Crnalić je naglasio kako ne može mnogo toga govoriti u ovoj fazi suđenja, ali je pojasnio kako optužnica sadrži niz netačnih navoda.

"Problem s ovom optužnicom je u tome što sadrži značajan broj netačnih navoda. Optužba tvrdi da je bio oružani sukob u vrijeme kada je to djelo počinjeno. Onda to ilustrira primjerom. To su sve primjeri koji se odnose na bosansku stranu", zaključio je Crnalić.