Crnalić: Nijedna kazna ne može kompenzirati bol najbližih

Advokat Asim Crnalić je u Danu uživo na N1 govorio o jučerašnjoj presudi Radovanu Karadžiću koji je pravosnažno osuđen na doživotni zatvor.

Na pitanje voditeljice o karakteru presude i o oslobađanju krivice Karadžića za genocid u sedam bh. općina, Crnalić je kazao:

"Moje je stajalište da se ne može govoriti o tome da je neko kriv i moglo se očekivati da će odluka Žalbenog vijeća biti takvog karaktera. Međunarodni sud pravde je povodom tužbe BiH protiv SiCG obrazložio zbog čega smatra da u ovim općinama nije počinjen genocid. To objašnjenje se podudara sa objašnjenjem Žalbenog vijeća. Zauzeto je stajalište da nije dokazana namjera da se u cjelosti ili djelomično uništi zaštićena grupa, u ovom slučaju Bošnjaci", kazao je Crnalić i istakao:

"Ako ste dobili maksimum od onoga što je moguće, onda trebate biti zadovoljni. Nijedna kazna ne može kompenzirati gubitak najbližih i sve moguće boli koje su preživjeli".

Može li BiH biti zadovoljna?

"BiH može biti zadovoljna odgovorom međunarodnih institucija na zločine koji su se dogodili njezinim narodima, prije svega bošnjačkom i hrvatskom. Prvo, vezano za izostanak Srbije iz opisa UZP u predmetu Karadžić. To je propust Tužiteljstva, ono je vodilo politiku vezano za ovaj predmet".

Politička odluka?

"Ne volim miješati politiku u suđenje jer tako obezvrijeđujete značaj i rad Suda. Pravosuđe ima također svoju politiku, ali to da se neko sa strane miješa u odluke Tribunala meni je teško prihvatiti. Ja to nikada ne bih tvrdio. Može Tužiteljstvo imati neku politiku zbog koje je ovakav ishod. Očigledno je to namjerno učinjeno, pogotovo jer je imalo dobre pravne razloge da to učini. Postoji presuda Međunarodnog Suda pravde u Hagu koja je proglasila Srbiju odgovornom za kršenje konvencije o zabrani genocida. To je najviše što je neka država protiv druge države u pravosuđu dobila, pa onda BiH može biti zadovoljna ishodom takve odluke".