Crveni alarm: Dubrovnik izdao posebno upozorenje, istarske rive već pod vodom

Jadran je danas pod crvenim upozorenjem Meteoalarma. Dubrovačke vlasti izdale su posebno upozorenje za građane, a već od jutra neke istarske rive su pod vodom, iako je za Istri na snazi "samo" narančasti alarm.

DHMZ je objavio da će izraženijih pljuskova i obilnih oborina biti na Jadranu i predjelima uz njega, a najmanje će kiše biti na krajnjem istoku zemlje. Vjetar većinom slab, na istoku umjeren jugoistočni. Na Jadranu će umjereno i jako jugo jačati pa će od sredine dana mjestimice biti olujno, na jugu moguće i s orkanskim udarima. Podno Velebita će prolazno zapuhati bura. Najviša temperatura zraka u unutrašnjosti između 9 i 14, a na Jadranu i krajnjem istoku zemlje od 14 do 19 °C.

Opasnost u Dubrovniku, izmjeren udar juga od čak 143 km/h

"Poštovani sugrađani, Državni hidrometeorološki zavod izdao je narančasto upozorenje za dubrovačko područje za danas, utorak 12. studenog 2019. Navedeno upozorenje odnosi se na mogućnosti oštećenja konstrukcija, rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina.

Također zbog velikih količina oborina koje se predviđaju postoji mogućnost poplava. Iz svega gore navedenog sve službe Grada Dubrovnika stavljene su u stanje pripravnosti. Ovim putem Vas molimo da budete svjesni opasnosti te da obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća", poručili su iz Grada Dubrovnika u priopćenju objavljenom na web stranicama.

Dubrovački dnevnik objavio je kako je u Dubrovniku, na stanici Petka, izmjeren udar juga od čak 143 km/h.

Očekuju se velike padaline u Istri

 

Kako je objavio Istramet, već jutros je na području Istre izražena plima, a na pulskom području palo je 46 mm kiše. Sudeći prema fotografijama, more se već izlilo u Vrsaru, u Rovinju fali tek koji milimetar.

Od ponoći do 11 sati najviše kiše palo je u Vodnjanu, Marčani i Puli, obilnijih 36 mm. U Labinu je zabilježeno 31 mm, Žminju 28 mm, a u Rovinju 20 mm. U posljednja 24 sata najviše kiše palo je u Puli (Stancija Peličeti), čak 46 mm.

Osim obilne kiše, jutros je plima na području Istre vrlo izražena i to usprkos buri koja na Labinštini puše do 15 m/s (54 km/h). Zbog vode na kolniku Antenalom se prometovalo otežano, dok prema izvješću HAK-a bura na autocesti A6 ograničava promet, piše Istramet.

 

MUP izdao upozorenje

I iz MUP-a su poslali upozorenje.

"Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za danas u sklopu Meteoalarma (web stranica koja spaja sve važne informacije o opasnom vremenu, a koje potječu od službenih nacionalnih meteoroloških službi iz velikog broja europskih država) crveno upozorenje za područje Dalmacije, gdje se očekuje vrlo jako i olujno, navečer mjestimice i jako olujno jugo, s udarima vjetra i do 130 km/h. Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo građane da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

Izdano je i narančasto upozorenje za područje Istarske, Primorsko - goranske i Ličko - senjske županije, gdje se očekuje mjestimice obilna kiša, s količinom oborine i do 40-60 mm. Budite spremni zaštititi sebe i svoju imovinu, moguće je poplavljivanje imovine i prometne mreže. Također je moguć prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže kao i opskrbe vodom. Budite oprezni u prometu jer su prisutni opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima.

Prema trenutno dostupnim podacima, u sljedeća tri dana ukupna prognozirana oborina na području sektora D (prema modelu Aladin) iznosi od 2 mm/m2 (na slivu Šumetlice) do 44 mm/m2 (na Kupe i Dobre), na slivu rijeke Save i Krke u Sloveniji do 45 mm/m2, a na slivu Une, Bosne i Vrbasa u BiH do 23 mm/m2. U sljedećih deset dana ukupna prognozirana oborina na području sektora D (prema modelu Ecmwf) iznosi od 10 mm/m2 (na slivu Biđ Bosuta) do 98 mm/m2 (na slivu Kupe, Dobre, Korane, Mrežnice i Gline), na slivu rijeke Save i Krke u Sloveniji do više od 100 mm/m2, a na slivu Une, Bosne i Vrbasa u BiH do 63 mm/m2.

Glavnina prognozirane oborine očekuje se danas u utorak 12. i sutra u srijedu 13. te u subotu 16.,  ponedeljak 18. i srijedu 20. studenog 2019., pri čemu se obilnija oborina očekuje u gorskoj Hrvatskoj pa se očekuje porast vodostaja rijeka na području sektora D, prije svega vodotoka nižeg reda uz mogućnost uvođenja redovnih mjera obrane od poplava. Obilne oborine u razdoblju od 11. do 21. studenog 2019. prognozirane su na sektoru E i F.

Stanje i tendencija vodostaja za Republiku Hrvatsku za 12. studenog 2019. 

SAVA: Vodostaji do Jasenovca su u opadanju s tendencijom porasta, u domeni srednje niskih i srednjih voda. Nizvodno do Slavonskog Broda vodostaji su u stagnaciji s tendencijom opadanja, u domenama od srednje niskih do srednje visokih voda, a dalje nizvodno u porastu sa tendencijom porasta u domeni srednje niskih i srednjih voda.
 
KUPA: Vodostaji do Pribanjaca su u porastu s tendencijom porasta u domeni strednje niskih voda. Nizvodno su vodostaji u opadanju s tendencijom porasta, u domeni srednje niskih i srednjih voda.
 
MURA I DRAVA: Vodostaji Mure su u stagnaciji s tendencijom porasta, u domeni niskih do srednje niskih voda. Vodostaji Drave do Belišća su u blagom porastu s tendencijom blagog porasta,a dalje nizvodno su vodostaji u blagom opadanju s tendencijom porasta, u domeni srednje niskih voda.
 
DUNAV: Vodostaji su u stagnaciji s tendencijom stagnacije, u domeni niskih i srednje niskih voda", objavio je MUP.

U nastavku dana promjena vremena dodano će se intenzivirati, a buru će zamijeniti jugo. DHMZ je putem Meteoalarma za Kvarner i Kvarnerić izdao najjači crveni stupanj upozorenja koji se odnosi na udare juga koji mogu dostizati čak 120 km/h.

Za ostatak područja na snazi je narančasti stupanj upozorenja, a jugo čak i na moru zapadne Istre može dostizati 110 km/h. Narančasti stupanj upozorenja izdan je i zbog obilne kiše. Prema prognozi DHMZ-a u nastavku dana diljem Istre, Kvarnera i Gorskog kotara može pasti čak 50-70 mm u kratkom vremenskom roku.

Već jutros je otok Sušac pogodilo jako olujno jugo. Poslijepodne se očekuju orkanski udari.

U prekidu su brodske linije Zadar - Preko, Milna - Rogač - Split, Komiža - Biševo, te katamaranske linije: Korčula - Hvar - Split, Ubli - Vela Luka - Hvar - Split, Vis - Split i Mali Lošinj - Unije - Susak.

DHMZ prognoza po regijama

 

Istočna Hrvatska
Pretežno oblačno, povremeno s kišom, osobito prijepodne i sredinom dana. Ujutro mjestimice magla. Puhat će umjeren jugoistočni i istočni vjetar. Temperatura od 11 do 14, na krajnjem istoku do 16 °C.

Središnja Hrvatska
Oblačno s kišom, češćom na zapadu i jugu. Ujutro mjestimice magla. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni. Temperatura od 8 do 11 °C.

Gorski kotar i Lika
Oblačno i tmurno s kišom, lokalno obilnom. Vjetar slab, popodne u Lici umjeren južni i jugoistočni. Temperatura od 7 do 12 °C.

Istra
Pretežno oblačno, povremeno s kišom, pljuskovima i grmljavinom te mjestimice obilnim oborinama. Puhat će umjereno do jako jugo i istočnjak, na udare ponegdje olujno jugo, sredinom dana istočnjak i bura, a krajem dana i u noći jako i vrlo jako, na udare olujno jugo. More će biti umjereno valovito do valovito, ponegdje i jače valovito. Najniža jutarnja temperatura zraka bit će uglavnom od 10 do 14 °C, u unutrašnjosti Istre od 6 do 9 °C, a najviša dnevna od 14 do 17 °C.

Sjeverni Jadran
Pretežno oblačno s kišom, a lokalno su mogući pljuskovi i grmljavina. Oborina će mjestimice biti obilna. Puhat će umjereno i jako jugo, prolazno i olujno, a prema otvorenome mogući su i orkanski udari. Prolazno će podno Velebita zapuhati jaka bura s olujnim udarima. Temperatura uglavnom između 13 i 17 °C.

Dalmacija
Promjenjivo i pretežno oblačno uz obilnu kišu, a mogući su izraženi pljuskovi praćeni grmljavinom. Vjetrovito uz jako i olujno jugo, mjestimice s orkanskim udarima. Temperatura od 15 do 20 °C.

Sutra opet kiša

Promjenjivo oblačno uz povremenu kišu očekuje se i sutra. Na Jadranu i područjima uz njega kiša će biti češća, lokalno i obilna, osobito u Dalmaciji. U ostalim područjima ujutro mjestimice magla i niska naoblaka, a popodne i malo kiše. Krajem dana postupni prestanak kiše i djelomično razvedravanje. Vjetar slab do umjeren jugoistočni, na istoku prolazno jak. Na Jadranu će jako i olujno jugo slabiti i popodne okretati na sjeverozapadnjak i zapadnjak, najprije na sjevernom dijelu. Jutarnja temperatura od 7 do 12, na Jadranu 12 do 17. Najviša dnevna između 12 i 17, a u Dalmaciji i Slavoniji i do 19 °C, piše DHMZ.