Crveni križ BiH: Ogroman odziv građana na akciju prikupljanja pomoći za Tursku i Siriju

sa

Brojni građani od ranih jutarnjih sati donose pomoć u prostorije Crvenog križa Novo Sarajevo kako bi na taj način iskazali solidarnost i pomogli ljudima pogođenim razornim zemljotresima u Turskoj i Siriji.

U cilju ublažavanja humanitarnih posljedica uslijed zemljotresa u Turskoj i Siriji, Crveni križ Bosne i Hercegovine organizirao je brojne kampanje pomoći.

Jedna od takvih akcija danas je organizirana u prostorijama Crvenog križa Novo Sarajevo, u ulici Envera Šehovića 11, gdje su građani cijeli dan donosili pomoć.

Sara Podgorica iz Crvenog križa istakla je za Anadoliju da je ogroman odziv građana BiH da se pomogne ljudima pogođenim razornim zemljotresima u Turskoj i Siriji.

“Svi su se odazvali u najkraćem mogućem roku, što novčano, šta paketima, hranom, odjećom. Od jutros praktično ne prestajemo raditi, zahvalni smo svim građanima”, rekla je Podgorica te dodala:

“Građani Bosne i Hercegovine su svjesni da smo i mi bili nekada u ovoj situaciji kada nam je bila potrebna pomoć i iz tog razloga, svi smo se digli na noge, radimo punom parom i pomažemo koliko smo u mogućnosti.”

Kako je istakla, u ovom momentu najpotrebnije su deke, grijalice, vreće za spavanje i zimska odjeća.

Ambasador Republike Turske u BiH Sadik Babur Girgin danas je posjetio prostorije Crvenog križa Novo Sarajevo i zahvalio se na pomoći za ljude u njegovoj zemlji.

“Vidimo da je cijeli narod Bosne i Hercegovine uz nas i mnogo smo im zahvalni na tome u ovim teškim danima”, kazao je turski ambasador te istakao da je svaka pomoć i podrška vrlo važna u ovim momentima:

“Pomoć za Tursku je važna, posebno zbog toga jer je zemljotres zaista bio razoran. U ovom momentu ljudima su najpotrebniji zimski šatori, ćebad, grijalice na plin i mali agregati.”

Crveni križ Novo Sarajevo u saradnji s Crvenim križom Federacije BiH organizirao je akciju prikupljanja osnovnih potreba prema listama potreba Crvenog polumjeseca Turske.

Kako je ranije saopšteno, najpotrebnije su deke, grijalice, vreće za spavanje, rasklopive stolice i kreveti, kuhinjski setovi, konzervisana hrana, kao i zimska odjeća poput jakni, kaputa, džempera i čizama.

“Što se tiče konzervisane hrane važno je da je to hrana koja može duže stajati i koja nije kvarljiva. Naši volonteri će raditi na prikupljanju, sortiranju te u saradnji s Crvenim križom Federacije BiH na daljnoj distribuciji prema Crvenom polumjesecu Turske”, naveli su.

Pomoći se može i pozivanjem na broj 17023 i doniranjem dvije KM. Broj je aktivan za sva tri operatera u BiH, objavilo je Društvo Crvenog križa Bosne i Hercegovine.