Međunarodni Crveni križ: Poslat ćemo pomoć Venezueli

Međunarodna organizacija Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (IFRC) poručila je u petak kako je spremna poslati humanitarnu pomoć u Venezuelu kroz operacije koje bi mogle biti slične onima u Siriji, a potencijalno bi mogli pomoći u olakšavanju gladi i bolesti u toj južnoameričkoj državi.

Predsjednik Nicolas Maduro u veljači je zaustavio napore političkih protivnika da dostave američku pomoć u zemlju kroz granične prijelaze sa Kolumbijom i Brazilom te godinama niječe da je zemlja u humanitarnoj krizi.

Uključivanje IFRC-a moglo bi signalizirati Madurovoj socijalističkoj vladi, koja je pod utjecajem teških američkih sankcija, da dopusti prolaz hrani i lijekovima koji su prijeko potrebni.

Na desetke država svijeta priznalo je Juana Guaida, predsjednika Nacionalne skupštine, kao zakonitog privremenog predsjednika Venezuele, a koji tvrdi da je Maduro postao predsjednik nezakonito. 

Guaido, koji se u siječnju pozvao na ustavna prava i preuzeo privremeno predsjedanje državom, poveo je neuspješnu akciju da preveze humanitarnu pomoć u Venezuelu iz susjedne Kolumbije i Brazila 23. veljače.

Crveni križ "može računati na zakonite i tehničke uvjete da djeluje u zemlji kojoj je prijeko potrebna humanitarna pomoć", rekao je čelnik IFRC-a, Francesco Rocca. "Ovo očito neće riješiti probleme u Venezueli stoga nitko ne bi smio pretpostaviti da je ovo potpuno rješenje".

Organizacija bi kroz 15 dana mogla početi davati podršku te prvotno mogu pomoći oko 650.000 ljudi kojima je pomoć najpotrebnija u zemlji koja broji 30 milijuna stanovnika, dodao je Rocca.

Prve namirnice biti će lijekovi i medicinska oprema, oprema za kirurgiju te strujni generatori koji će pomoći u rješavanju nestanka struje.

Caracas je ovoga mjeseca dva puta bio potpuno bez struje.

Venezuelsko ministarstvo informacija nije imalo komentara na navode.

Hiperinflacija u Venezueli uzrokovala je da su hrana i lijekovi preskupi za većinu stanovništva, pa su mnogi neuhranjeni, pogotovo djeca, a u porastu su bolesti koje se mogu spriječiti.

Ministar gospodarstva Tareck El Aissami trebao je u petak popodne održati konferenciju za medije u međunarodnoj zračnoj luci kako bi raspravili dostavu lijekova iz Kine, prema podacima iz elektroničke pošte koju su poslali iz ministarstva informacija u petak.

Crveni križ je naglasio kako neće biti dio distribucije lijekova iz Kine.

Tijekom pokušaja dostave pomoći u veljači, vojnici odani Maduru zaustavili su američke kamione sa pomoći a vlasti kažu da je to prikrivena invazija SAD-a na Venezuelu.

Kina koja ima veliki ulog u naftna polja u toj zemlji, nastavlja podržavati Madura te je ponudila pomoć njegovoj vladi kako bi poboljšali proizvodnju električne energije.

Izvor: