Crveni polumjesec UAE dopremio pomoć migrantima u USK

Crveni polumjesec Ujedinjenih Arapskih Emirata kroz strukturu Društva Crvenog križa BIH, osigurao je 160 higijenskih i prehrambenih paketa za migrante koji su podijeljeni u Bihaću i Velikoj Kladuši. I ova donacija rezultat je dugogodišnje uspješne suradnje CK BiH i Crvenog polumjeseca Ujedinjenih Arapskih Emirata koji su dosad u više navrata pomagali sestrinskom društvu u BiH.

Ujedininjeni Arapski Emirati prema svjetskim statistikama su zemlja koja najviše izdvaja za pomoć izbjegličkoj kategoriji u svijetu . U suradnji sa Samma TV Dubai, Crveni polumjesec UAE preko kancelarije u Sarajevu i na zahtjev Crvenog križa USK iznašli su sredstva i mogućnost da pruže logističku pomoć u hrani i higijenskim potrepštinama za izbjeglice koje se trenutno nalaze na području USK.

7

Radi se o 160 paketa koji su distribuirani na području Bihaća i Velike Kladuše. Prema riječima Hameda Karama, u ime Samma Dubai TV, Crveni polumjesec će nastojati i dalje da bude u sistemu pomoći migrantima na ovom području, bez obzira na njihovu ancionalnu ili vjersku pripadnost.

Zbog sve većeg porasta i priliva migranata, Crveni križ USK se stavio na raspolaganje, a cilj im je da zajedno sa drugim organizacijama pomognu ljude iz ratom zahvaćenih područja i sačuvaju njihovo dostojanstvo. Kako je kazao Husein Kličić, Crveni križ će aktivno svim svojim kapacitetima učestvovati u pružanju pomoći migrantima i izbjeglicama, ali da i da očekuje uključivanje i drugih institucija i ustanova, s obzirom na razmjere priliva migranata na ovaj dio BiH.

77

U skladu sa svojim mogućnostima u pomoć izbjeglicama u hrani uključio se i Merhamet i Javna kuhinja „Imaret“, a prema riječima Alena Prošića, u tom pogledu očekuje podršku građana i organizacija, jer su potrebe i sam broj migranata u rastu.

Veliki broj volontera uključio se u ovu aktivnost kako bi podržali organizacije koje pružaju podršku migrantima i izbeglicama.