Čubrilović: Izbjeći politizaciju u slučaju stradnja Davida Dragičevića

BANJALUKA - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je večeras da treba izbjeći bilo kakvu politizaciju u slučaju stradnja Davida Dragičevića.

BANJALUKA - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je večeras da treba izbjeći bilo kakvu politizaciju u slučaju stradnja Davida Dragičevića.

Čubrilović je istakao da će zaključci Anketnog odbora Narodne skupštine o stradanju Davida Dragičevića imati snagu kada se o njima izjasni najviša zakonodavna institucija i da se na njih može gledati na ovaj ili onaj način, ali da treba pročitati materijal koji je obiman.

"Tek po tome može da se stekne ukupna slika o zaključcima. Treba izbjeći politizaciju i nezakonsko sagledavanje stvari, kao i unošenje emocije u ovaj proces, jer to nikome ništa dobro ne donosi. Pogotovo treba izbjeći zloupotrebu određene situacije, jer ničiji bol ne treba pojačavati", rekao je Čubrilović za Radio-televiziju Republike Srpske.

On je naglasio da se, prema Poslovniku o radu, ne bi moglo reći da je Anketni odbor izlazio iz određenih okvira, ali i da se po zaključcima sve treba sagledati.

Komentarišući najavu poslanika opozicije da će u skupštinsku proceduru uputiti izmjene dva zakona - o javnom tužilaštvu i o krivičnom postupku, Čubrilović je naveo da u Narodnu skupštinu do sada ništa nije stiglo.

"Znam za ove najave i moguće je da će do zasjedanja Narodne skupštine Republike Srpske 19. juna biti upućeni određeni zakoni. Ako budu upućeni u proceduri koja je predviđena Poslavnikom o radu, uzećemo ih u razmatranje", kaže Čubrilović.

On je ponovio da će na predstojećoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske biti razmatrano 18 predloženih zakona, te da bi dnevni red trebalo da bude dopunjen još tačkom ili dvije koje bi bile razmatrane po hitnom postupku.

"Uz ovo, imaćemo određeni broj izvještaja, među kojima i onaj Anketnog odbora Narodne skupštine o stradanju Davida Dragičevića", rekao je Čubrilović.

Govoreći o nedavnoj posjeti Sankt Peterburgu, Čubrilović je ponovio da je za Republiku Srpsku ovo značajna posjeta.

"Bili smo jedna od rijetkih delegacija koja je primljena na državničkom nivou. Učestvovali smo u ceremoniji koja ima državnički karakter, a kojoj je prisustvovao predsjednik parlamenta Rusije i gubernator Sankt Peterburga. Sigurno je dobro da se predstavnici Republike Srpske nađu na ovakvom mjestu i da se čuje naš stav u Rusiji", kaže Čubrilović.

On je naveo da je Narodna skupština Republike Srpske do sada usvojila nešto manje od 200 zakona i obradila nešto više od 220 tematskih cjelina.

"To je veoma visok broj i za neke mnogo veće i opremljenije parlamente od našeg. Ne kažem da u ovom sazivu nije moglo bolje i više, ali ne možemo se postidjeti dinamikom i količinom urađenog posla", rekao je Čubrilović.