Čudan potez Donalda Trumpa: Predsjednik SAD svjetskim liderima dao neobičan poklon

Home

Čudan potez Donalda Trumpa: Predsjednik SAD svjetskim liderima dao neobičan poklon


Američki predsjednik Donald Trump dao je broj svog mobilnog telefona svjetskim liderima i pozvao ih da ga direktno pozovu.

To je neobična praksa koja krši diplomatski protokol i zadaje brige o bezbjednosti i tajnosti komunikacije prvog čovjeka SAD, prenosi agencija AP.

Trump je apelovao na lidere Kanade i Meksika da ga zovu direktno na mobilni, ali je samo kanadski premijer Justin Trudeau iskoristio njegovu ponudu, navode neimenovani zvaničnici američke administracije.

Predsjednik SAD razmijenio je brojeve i s novim predsjednikom Francuske Emmanuelom Macronom, naveli su francuski zvaničnici, ali nisu precizirali da li Macron planira da iskoristi otvorenu liniju s Trumpom.

Direktna komunikacija svjetskih lidera mobilnim telefonima možda izgleda moderno, ali u diplomatskoj areni predstavlja kršenje diplomatskog protokola i otvara brojna bezbjednosna pitanja, navodi AP.

Stručnjaci upozoravaju da je Trumpova komunikacija, bez korištenja neke od sigurnih telefonskih linija Bijele kuće, ugrožena i lako dostupna za špijuniranje.

"Ako razgovarate preko otvorene linije svako ko ima mogućnost da prati takvu komunikaciju, to će sasvim sigurno i učiniti", rekao je bivši savjetnik Pentagona Dereck Collet.

 

(Izvor: Avaz.ba)

Tagovi
Topic
Objavio: Wed, 31/05/2017 - 13:55

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top