Ćudić o 'Slučaju Pazarić: 'Djeci nije mjesto iza željeznih ograda, njihovim zlostavljačima - jeste'

sabina
Bosanskohercegovačku javnost u srijedu, 16. augusta, potresao je snimak maltretiranja štićenika socijalne ustanove Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić.

 

Prošlo je skoro četiri godine otkako su otkrivene zastrašujuće informacije o nehumanom ponašanju prema štićenicima u Zavodu Pazarić. Prvostepeno su osuđena tri bivša direktora Zavoda "Pazarić".

 

Naime, podsjećanja radi, Općinski sud u Sarajevu proglasio je krivim Jasmina Ćerimagića, Senadu Muharemović i Redžepa Salića bivše direktora Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić.

Sada su objavljeni novi snimci koji prikazuju da se nasilje uposlenika nad štićenicima nastavilo.

 

Zaposlenici Zavoda tvrde da je snimak nastao u toj ustanovi ove godine i da bezuspješno upravu upozoravaju na taj vid nasilja prema štićenicima.

Na njemu se vidi kako žena udara mladića s poteškoćama u razvoju. Govori mu "šuti, šuti".

Zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH i predsjednica Glavnog odbora Naše stranke Sabina Ćudić za portal Radiosarajevo.ba kaže da je devastirana što se stvari od prije četiri godine ponavljaju i dalje dešavaju.

"I nakon objavljivanja dokaza o zlostavljanju štićenika, istrage, svjedočenja pred sudom u toku visegodisnje istrage i sudskog postupka i u konačnici nemalim presudama odgovornim - nije bilo dovoljno pojedinim, da kada već nemaju osnovnu ljudsku empatiju, barem osjete strah pred zakonom", rekla je Ćudić.

Naglašava da djeci nije mjesto iza željeznih ograda, njihovim zlostavljačima - jeste.

"Ponovit ću ono što godinama ponavljam i što mora biti prioritet ovoj i svim narednim vladama - deinstitucionalizacija štićenika iz svih ustanova ovog tipa u Bosni i Hercegovini je jedino dugoročno rješenje.

Djeci nije mjesto iza željeznih ograda, njihovim zlostavljačima jeste, kao i onima koji ih tolerišu. Zahvalila bih se novinarkama i novinarima koji se nisu prestali baviti ovom temom i koji uporno i iznose dokaze, kao i čestitim uposlenicima koji rizikuje sve kako bi istina izašla na vidjelo", rekla je Sabina Čudić za portal Radiosarajevo.ba.

Podsjetimo, ministar za rad i socijalnu politiku Federacije Bosne i Hercegovine Adnan Delić (NiP) jučer je na pres konferenciji rekli da će zatražiti da se otpusti radnica koja je maltretirala štićenika - mladića.

Tražit će da Zavod podnese krivičnu prijavu protiv te radnice, kao i protiv onih koji su to, kako je izjavio, nijemo posmatrali i snimali, a nisu ništa poduzeli da to spriječe. Naglasio je da će od tužilaštva i policije tražiti da rasvijetle ovaj slučaj. Tvrdi da ne zna ko je sve učestvovao u ovom, zašto je to učinio i kada se to desilo.

 

"Isti dan sam prijave prosljeđivao nadležnim organima - MUP-u ili nadležnom tužilaštvu. Za samo jednu prijavu, koju sam proslijedio, obaviješten sam da se obustavlja istraga zbog nepostojanja dovoljno dokaza da se djelo desilo", ukazao je.