Cvijanović: Republika Srpska će biti prepoznata u svom punom kapacitetu

.
Ovo nije revolucija, mi nismo nikakavi revolucinari ni pobunjenici, istakla je

Nakon člana predsjedništva Milorada Dodika, poslanicima u NSRS se obratila Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske. 

 

U svom izlaganju govorila je i o novom ustavnom aktu kojim će, kaže, "Republika Srpska biti prepoznata u svom punom kapacitetu". Cvijanović je podsjetila da su gašenje OHR-a i odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda sadržani i u preduslovima Evropske unije za dobijanje kandidatskog statusa.

 

Pozvala na dijalog

Tvrdi da je "činjenica je da su mnoga od nametnutih zakonskih rješenja potvrđena u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, ali to ne mijenja činjenicu da su ta rješenja neustavna", ističući da visoki predstavnik nikada nije imao ovlaštenja da se pred Parlamentarnom skupštinom Bosne i Hercegovine pojavljuje kao predlagač akata.

 

- Ovo nije revolucija, mi nismo nikakavi revolucinari ni pobunjenici - istakla je predsjednica Republike Srpske Želja Cvijanović, koja je još jednom sve strane u Bosni i Hercegovini pozvala na dijalog. Istakla je da smatra da se jedino vraćanjem u legalne tokove i procese ova kriza može prevazići i tako pomoći Bosni i Hercegovini da normalno profunkcioniše tvrdeći da dejtonskoj Bosni i Hercegovini nikada nije ni pružena prilika da funkcioniše.

 

Raspodjela nadležnosti

- Republika Srpska nema namjeru uzurpirati bilo šta što po Ustavu pripada nekom drugom nivou vlasti. Niti jedna aktivnost institucija Republike Srpske ne izlazi i neće izlaziti iz ustavnog okvira, niti će ugroziti ustavom predviđenu raspodjelu nadležnosti - istakla je Cvijanović.

 

Nakon uvodnog izlaganja predsjednice Republike Srpske Želje Cvijanović, na zahtjev Kluba PDP-a određena je pauza od 60 minuta. Zasjedanje se nastavlja u 15:18.