Cvijanović: Smrtna kazna ne treba da postoji, podnošenje apelacije politički trik

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da smrtna kazna ne treba da postoji u Srpskoj, a da je podnošenje apelacije Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda politički trik, a ne njihovo opredjeljenje prema toma.

Cvijanovićeva je ocijenila da je ovo što je sada urađeno samo njihov pokušaj da se legitimišu kao određeni predlagači.

"Što se tiče smrtne kazne, ona tu ne treba da postoji, ali način kako se do toga došlo pokazuje samo da je u pitanju još jedan politički manevar", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Modriči.

Cvijanovićeva je podsjetila da je ukidanje smrtne kazne bilo među amandmanima prije nekoliko godine, ali da su u tom periodu naišli na blokadu Kluba Bošnjaka koji nisu htjeli da ih usvajaju, a bili su pripremljeni u skladu sa preporukama Savjeta Evrope i važećih akata koje su usvojile sve civilizovane zemlje.

Prema njenim riječima, blokirali su ih i na taj način zaustavili proces izmjene Ustava, usklađivanje s onim što je praksa, a i dio civilizovane pravne prakse.

"Želim da vjerujem da se sud u ovom slučaju odnosio prema tome kakva je u pitanju norma, da postoji saglasnost da ta norma ne može da postoji. Ta saglasnost postoji, vjerovatno, i u okviru Bošnjačkog kluba bez obzira što smatram da je ovo politički trik što su uradili, a ne njihovo čisto opredjeljenje prema tome", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da je Ustavni sud BiH u mnogo slučajeva donosio odluke na način da Srpska nije bila saglasna s njima, mnogo puta kreirao određena pravila umjesto da je štitio pravila i ustav - piše NN.

"Uključivalo je učešće stranih sudija u odlučivanju, ljudi koji nemaju veze sa našim prostorom, nemaju veze sa našim stvarnim problemima... Bilo je tu različitih stvari koje su bile veoma upitne, od obilježja, pa nadalje", rekla je Cvijanovićeva.

Ustavni sud BiH prihvatio je apelaciju Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske za ocjenu ustavnosti člana 11. stav 2. Ustava Republike Srpske i na jučerašnjoj sjednici odlučio da takva norma više ne može da postoji u Ustavu, čime je ukinuta smrtna kazna u Republici Srpskoj.