Cvjetko Lukić osuđen na tri godine zatvora: Vozio pijan, izazvao nesreću sa smrtnim ishodom

Okružni sud u Doboju osudio je Cvjetka Stoparića (24) na tri godine zatvora i izrekao mu mjeru zabrane upravljanja vozilom B kategorije jednu godinu zbog izazivanja saobraćajne nesreće vožnjom u alkoholiziranom stanju, u kojoj je poginuo suvozač Milan Lukić (24).

Kako se navodi u presudi, Stoparić je 21. maja prošle godine upravljao svojim vozilom Golf IV na magistralnom putu M-14 Gradačac-Pelagićevo dok mu je koncetracija alkohola u krvi bila 1,28 promila. Kretao se 110 kilometara na sat, što je na ovoj dionici prekoračenje od 60 kilometara na sat. Izgubio je kontrolu nad vozilom i zahvatio desnu bankinu te se nakon 51 metra vratio u svoju traku, da bi potom dijagonalno prešao na lijevu stranu i sišao s ceste te udario u stablo desnom bočnom stranom vozila.

Suvozač Lukić je zadobio povrede pluća, jetre, rebara, preponske kosti, butne kosti, lijeve nadlaktične kosti i desne podlaktice te su mu raskidani krvni sudovi oko rebara. Od povreda je preminuo u vozilu hitne pomoći na putu do bolnice, dok je putnik Đ. T. tom prilikom zadobio lakše povrede.

Kako se navodi u presudi, Stoparić je kriv jer se kao učesnik u saobraćaju na putevima nije pridržavao saobraćajnih propisa i time je tako ugrozio javni saobraćaj te je doveo u opasnost život ljudi pa je usljed toga nastupila smrt jedne osobe.

Oslobođen je plaćanja sudskih troškova.