Da je živ, Dražen Ričl jučer bi slavio 59. rođendan, za sve ove godine...

Crvena  jabuka
Jedno od najsjajnijih, ali i najtragičnijih poglavlja sarajevske i ex-jugoslavenske muzičke scene okončano 1. oktobra 1986.. Od PRIMUS-a preko “Nadrealista” do nezaboravnih pjesama s “Crvenom jabukom”

Da je živ, Dražen Ričl jučer bi slavio 59. rođendan.

No, jedno od najsjajnijih, ali i najtragičnijih poglavlja sarajevske i ex-jugoslavenske muzičke scene okončano je 1. oktobra 1986., kada je jedan od osnivača “Crvene jabuke” preminuo na VMA u Beogradu, nakon što je 18. septembra 1986. doživio saobraćajnu nesreću kod Jablanice.


Prva turneja
Najpopularnija jugoslavenska grupa u tom trenutku krenula je na svoju prvu turneju. Trebala je početi u Mostaru, ali ih je na putu iz Sarajeva zadesila tragedija.

Na rukometnom stadionu Kantarevac okupilo se oko 1.500 mladih, koji su s nestrpljenjem iščekivali početak koncerta. Kada su tehničari u 20 sati i 25 minuta počeli štimati razglas, oduševljenje publike je počelo dodatno rasti...


I onda – šok! Organizator obavještava okupljene da se koncert otkazuje zbog teške saobraćajne nesreće koju su doživjeli članovi "Crvene jabuke." Na stadionu nevjerica, muk, suze...

U prvom Fići, koji je vozio Zlatan Arslanagić, bili su još Dražen Ričl i basista Aljoša Buha. Iza njih, u Golfu su se vozili klavijaturista Dražen Žerić i bubnjar Darko Jelčić. 

U jednom oštrom zavoju iza Jablanice, Fićo se zanio na lijevu stranu ceste i frontalno se sudario s kamionom. Vozilo je bilo smrskano. Kad su drugi članovi prošli malo kasnije, nisu niti posumnjali da su stradali njihovi prijatelji.

Buha je na mjestu poginuo, a Arslanagić i Ričl su bili teško povrijeđeni. Već drugi dan, Arslanagiću je bilo bolje. Nažalost, Dražen se nije probudio iz kome... Umro je 1. oktobra. 

Omiljeni Zijo ili Para u svoje 24 godine napravio je mnogo toga, a njegovo djelo i dan-danas je živo.

Veliki hitovi
Bio je voditelj na tadašnjem Radiju Sarajevo, zajedno s budućim nadrealistima Neletom Karajlićem, Zlatkom Arslanagićem, Zenitom Đozićem i Borisom Šiberom u humorističkoj emisiji i preteči prvih „Nadrealista“ - PRIMUS (Priče i muzike subotom). Glumio je u prvoj sezoni serije „Top lista nadrealista“ iz 1984. godine.

S „Crvenom jabukom“ snimio je istoimeni album, koji vrlo brzo postao jedna od najtraženijih ploča. I danas su numere s tog albuma veliki hitovi.

Početkom septembra 1986. snimio je demo-verzije pjesama za sljedeći album – „Nema više vremena“, „Umrijet ću noćas od ljepote“, „Tugo, nesrećo“, „Uzmi me (kad hoćeš ti)“, „Otrov“, „Da je samo malo sreće“ „,Ako, ako“, „Osim tebe, ljubavi“,“ Za sve ove godine“. Jedan od najvećih hitova „Crvene jabuke“ s drugog albuma, „Tugo, nesrećo“, napisao je Ričl kao jednu od posljednjih svojih pjesama.

Majka Elvira čuva uspomenu na svog jedinca
Dražen Ričl sahranjen je na sarajevskom groblju Bare, gdje redovno dolazi njegova majka Elvira Deak, koja živi sama u Sarajevu.

- Šta da vam kažem, isplačem se... Pogotovo kad sam sama, još mi je teže i tužnije. Sjetim se i Aljoše... Jednom je bila neka emisija pa je neko rekao da je nepravda što se svi sjećaju Dražena, a niko Aljoše. On je bio divan momak i član grupe, Dražen ga je puno volio. Oni su zajedno učili, družili se - rekla je Elvira za „Dnevni avaz“ na 34. godišnjicu smrti njenog jedinca.