Da li će novi migrantski val koji se očekuje zahvatiti Krajinu?

Migranti

Za Balkan se predviđa novi migrantski val, međutim, za sad nam se govori da nema razloga za brigu i da situacija nije kritična.

Kako se za sad procjenjuje, očekuje se malo povećanje koje neće dovesti do kritične situacije i da su smještajni kapaciteti dovoljni za prihvat. Situacija se, navodno, prati u saradnji sa Službom za poslove sa strancima, kako navodi ministar Policije USK Nermin Kljajić.

Dalje navodi, da je USK sporeman za prihvat manjeg broja migranata i da se radi na zaštiti od udara velikog migrantskog vala, te da migrantski kamp Lipa ima kapacitet za 2500 migranata i za ranjive kategorije oko 500 smještajnih jedinica.

Dotakao se i nadanja da će se otvoriti kampovi i u drugim djelovima BiH, međutim, za sad je to slučaj samo sa Kantonom Srajevo.

Također, ministar Kljajić navodi da su smještajni kapaciteti problem ukoliko bi se broj migranata povećao izvan okvira smještajnih kapaciteta, te da se sigurnosna i migrantska situacija mogu kontrolisati u zadanim vrijednostima.

Nadamo se da se neće ponoviti situacija iz 2018. i 2019. godine, kada su se stvari prepustile same sebi i kada su građani bili prinuđeni da čekaju da se situacija razrješi sama od sebe u jeku pandemije.