Da li ga poznajete? Danas je jedan od najboljih trenera na svijetu, a svojevremeno nosio dres Veleža

-
Mnoge istinske legende nosile su dres mostarskog Veleža, pa i aktuelni selektor Hrvatske Zlatko Dalić, koji ipak mnogo bolju karijeru gradi kao trener.

 

Zlatko Dalić je u Veležu igrao od 1989. do 1991. godine, kada je došao iz podgoričke Budućnosti. Za Rođene je odigrao 49 utakmica, te je u dresu Mostaraca postigao tri gola. Igrao je u odbrani, a treneri su mu bili Enver Marić, Franjo Džidić i brat Vahida Halilhodžića, Salim.

S Veležom je Dalić igrao finale Kupa Maršala Tita 1989. godine, ali se nije proveo jer je Partizan razbio Mostarce sa 6:1.

Enes Vukotić, prijeratni šef računovodstva FK Velež, u trenucima kada su se napuštale prostorije na stadionu Pod Bijelim brijegom, uspio je da sačuva jedan mali dio klupske dokumentacije. Između ostalog, među sačuvanim sportskim legitimacijama nalazi se i ona od Zlatka Dalića.

Dalić je inače iz Livna, a ovaj 56-godišnji stručnjak od 2017. godine je na klupi Hrvatske koju je vodio na 74 meča i sa kojom je igrao finale Svjetskog prvenstva 2018. godine, polufinale Mundijala 2022. te nedavno finale Lige nacija.

Kao trener je na početku karijere vodio Rijeku, Slaven Belupo, a onda radio u arapskim zemljama vodćeći U23 ekipu Al Hilala, te prvi tim Al Hilala i Al Aina. Ima osvojen trofej albanskog Superkupa na početku trenerske karijere dok je vodio ekipu Dinama.

"Došao sam u Mostar na godinu i mislim to pošteno odraditi. Gode mi pohvale i pozivi, ali za sada sam tu u Veležu, volio bih ostati možda još koju sezonu, pa ćemo vidjeti. Još kada sam počeo svoju karijeru, nekako me Mostar privlačio zbog sjajnih igrača koji su tu igrali, navijača", rekao je Livnjak kada je stigao u Mostar davne 1989. godine.

 

On je ispričao kako je otišao u Hajduk.

“Nama u Livnu bilo je normalno otići u Zagreb, Njemačku ili u najbliži Split. A kako je mene pokojni Vladimir Beara, koji je bio trener u Troglavu, preporučio Hajduku, put me odveo u Split. I tada sam rekao samome sebi: ‘Moraš nešto napraviti da poslije ljudi ne bi rekli 'Gledaj ga, otišao je, a nije napravio ništa.”

S Hajdukom je bio omladinski prvak Jugoslave i igrao finale Kupa, a tamo je svlačionicu dijelio sa velikanima kao što su Robert Jarni, Ante Miše ili Igor Štimac. Svi su kasnije ostvarili velike karijere i danas rade kao uspješni treneri.

U Splitu je završio srednju elektrotehničku školu, te ušao u vezu s današnjom suprugom Davorkom, s kojom ima dva sina Tonija i Brunu. Nakon odsluženja vojnog roka, igrao je za Budućnost s Predragom Mijatovićem, Dragoljubom Brnovićem...