Da li je Inzkova plata 24.000 eura mjesečno? OHR se oglasio o pitanju koje je česta tema u bh. javnosti

asd
Iz OHR-a kažu da je Inzko smanjio svoju platu

Primanja visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH dugo su tema koja se provlači po medijima, a spominju je i kritičari ove institucije. Iz OHR-a nisu željeli otkriti iznos plaće Valentina Inzka, ali su kazali da je ona "daleko od onoga što se spominje u medijima".

Ovo je tema koja se često otvara u domaćoj javnosti, ali iznos plaće nikada nije zvanično saopćen.

Član predsjedništva BiH Milorad Dodik nedavno je izjavio da je Inzkova plaća “24.000 eura mjesečno” te bi on trebao bolje raditi za taj iznos.

OHR smo upitali kolika je zapravo mjesečna plaća visokog predstavnika, te da li je tačan podatak od 24.000 eura koji je iznio Dodik.

- Cifre koje se spominju u medijima su daleko od istine. Iznos plaće se nije mijenjao još od mandata Carla Bildta i u rangu je sa većinom specijalnih izaslanika, rečeno je iz OHR-a.

Osim toga, kako ističu, “visoki predstavnik je smanjio iznos svoje plaće”.

- Plaća se isplaćuje iz iznosa koji članice Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira uplaćuju u budžet OHR-a, a ne od domaćih vlasti, naglašavaju iz OHR-a.

Inače, prema medijski natpisima, plaća na koju ima pravo visoki predstavnik niža je od one o kojoj je govorio Dodik, ali ne drastično.

Podsjetimo da je nekada funkcija visokog predstavnika bila spojena sa funkcijom specijalnog predstavnika EU.

Još tada je odlučeno da predstavnik međunarodne zajednice i EU u BiH ima primanja koja odgovaraju najvišem platnom razredu EU, što je na nivou komesara Evropske unije. To iznosi otprilike 20.000 eura mjesečno.

Od toga treba oduzeti iznos za koji je Inzko sebi smanjio plaću. No, osim što nam potvđeno da je smanjio sebi plaću, nije nam rečeno za koji period i iznos je to učinio.

Inače, od jula 2020. godine, u OHR-u radi 13 stranih državljana, od kojih su 4 diplomate koje su postavile vlade njihovih zemalja i 76 članova domaćeg osoblja.

Mora se naglasiti da plaću visokog predstavnika kao i sve ostale troškove ne snose građani BiH.

Sredstva za finansiranje OHR-a dodjeljuje Vijeće za implementaciju mira. Budžet OHR-a za 2020/2021. godinu iznosi 5.327.627 eura.

Najviše novca uplaćuje Evropska unija 54,37 posto, potom SAD 22 posto, Japan deset posto, Kanada 3,03 posto, OIC 2,5 posto, Rusija 1,2 posto o ostali 6,9 posto, prenosi Hayat.