Da li je izbacivanje SDA iz vlasti suštinska ili formalna promjena u Krajini?

Mandat 2014.-2018. koji je iza nas, potvrdio je da u Krajini i dalje jeste nemoguća misija da cijeli mandat jedan premijer ima podršku u Skupštini Unsko-sanskog kantona. Mandat je obilježila tzv. “grande koalicija” koja je podržavala premijera Saračević Izudina, nakon kojeg je na tu poziciju došao premijer Rošić Husein sa manjinskom podrškom u Skupštini.

Nakon izbora Unsko-sanski kanton je dobio novu Vladu, sa novim premijerom na čelu koji je u vrlo kratkom roku napravio konkretne poteze, koji su rezultirali brzom i direktnom pomoći građanima. Prije svega tu moramo izdvojiti prekidanje trakavice oko izbora policijskog komesara, imenovanje istog nakon čega je sigurnosna situacija u Unsko-sanskom kantonu, posebno u Bihaću vraćena u normalne okvire, a migrantska kriza dovedena u kontrolirane okvire.

Međutim, premijer mora imati podršku u Skupštini USK, minamalno 16 od 30 kojima su građani dali povjerenje. Da li je promjena u suštini i načinu funkcioniranja vlasti u Unsko-sanskom kantonu izbacivanje SDA iz vlasti ili je promjena samo u činjenici da tu nema SDA, a da će način rada i percepcija rada za opću korist ostati na nivou koji smo ostavili u proteklim mandatima ostaje nam da vidimo. Ono što može dovesti u pitanje promjenu je posljednja sjednica Skupštine Unsko-sanskog kantona koja je doslovno nastavila gdje je stala Skupština u proteklom sazivu. Čak i izjave za medije pojedinih zastupnika su identične izjavama u proteklom mandatu danas u drugim ulogama, jedni žele da rade iako nemaju jasnu većinu, drugi optužuju nepostojeću većinu za neozbiljnost.

Da li se po jutru dan poznaje, ili ćemo istinske promjene imati u ubrzo nastupajućoj 2019. godini, ostaje nam da vidimo.