Da li je ovo dokaz da je Putin stvarno bolestan?

,
Zatim se popeo za govornicu i činilo se da se trese

Vladimir Putin

FOTO: REUTERS

Predsjednik Rusije Vladimir Putin održao je govor u Moskvi, međutim, tom prilikom, tokom govora njegove noge su počele da klecaju.

Dodatne su se pojačale glasine o zdravstvenim problemima ruskog čelnika.

Dok je ruski redatelj Nikita Mihalkov primao nagradu 69-godišnjak se ljuljao naprijed-nazad. Zatim se popeo za govornicu i činilo se da se trese prije nego što su mu obje noge pokleknule, prisiljavajući ga da se uhvati za postolje.

Putin je uspio da govori i da održi ravnotežu nakon laganog kolebanja, ali su zapadni mediji odmah počeli da pišu kako je se radi o najnovijem dokazu da se ruski despot bori s nizom zdravstvenih problema.

Novi snimak nastao je samo nekoliko dana nakon što je insajder iz Kremlja izjavio da su Putinu ljekari savjetovali da se ne pojavljuje predugo u javnosti, budući da se razbolio usred nedavnih razgovora sa svojim vojnim šefovima.

Ruski predsjednik osjetio je oštru mučninu, slabost i vrtoglavicu dok je ustajao od stola nakon nedavne video konferencije sa savjetnicima i vojnim čelnicima.

Predsjedniku je bila potrebna hitna medicinska pomoć, tvrdi kanal koji navodno ima izvore u Kremlju i ponavlja tvrdnje o Putinovim navodnim zdravstvenim problemima, uključujući rak i Parkinsonovu bolest.

 

Dvije do tri godine

Prije nekoliko sedmica, službenik FSB-a utvrdio je da Putinu nisu ostale više od dvije do tri godine života.

Opisao je pritom bolest ruskog predsjednika kao težak oblik raka koji brzo napreduje nakon što su se pojačala nagađanja da Putin pati od nekog oblika ozbiljne bolesti usred invazije na Ukrajinu.

Putin je navodno podvrgnut uspješnoj operaciji raka i oporavlja se nakon savjeta ljekara da je liječenje bitno.

 

 

Boluje od raka

General SVR tvrdi da mu je autor prognani general-pukovnik Kremlja, poznat pod aliasom Viktor Mihajlovič, koji navodno ima pristup informacijama koje Kremlj odbija objaviti. Bio je to prvi izvor koji je sugerisao da Putin boluje od raka.

Izvori britanskih obavještajnih službi također su citirani u raznim medijskim izvještajima u kojima se govorilo da se Putinovo zdravlje pogoršava.

Ipak, kijevski vojni špijun Kirilo Budanov ranije je rekao kako se boji da ruski čelnik ima još još nekoliko godina. Ovo su sve navodi i za sada nije još ništa zvanično potvrđeno.