Da li je u pitanju još jedna predstava za javnost ili je u BiH zaista gore nego ikada?

dodik
“Bosanski lonac će eksplodirati; Krenulo je po zlu, netko mora ugasiti vatru”, samo jedan od naslova današnje domaće štampe – dovoljno da se zamislimo i zapitamo, je li ovo još jedna u nizu političkih kriza, koju nam serviraju domaći političari ili je pak situacija teža nego ikada.

A kriza je bilo, od Daytona na ovamo. I biće ih još, smatraju ovdašnji analitičari.

“Ovo jeste dio šireg problema, samo ne mislimo da je ovo, kako se to refleksno kaže, neka stvar dogovora da se često proizvode krize, ovo je jednostavno način djelovanja. Dakle, ovo je jedan modus, koji je uspostavljen, i taj modus rezultira stalnom pojavom nekih kriza”, komentar je Adnana Huskića.

I to je uistinu tako. Pogledamo li u kalendar zbivanja na bh. političkoj sceni, krize su se redale. Jedna za drugom.

I kada bi se posvađali, onda bi se pomirili, pa bi slušali pozive na novi početak.

Milorad Dodik je govorio: “Pozivam i Hrvate da sjednemo, da krenemo ispočetka.”

No, taj početak, nikada nije zaživio, svađama i pomirenjima, svjedočili smo svako malo i to među liderima vodećih stranaka. Zbog Ustavnog suda, njegovih odluka, Dana RS, postrojavanja pripadnika Oružanih snaga, ANP-a, izbornog zakona, inicijativa, sudskih presuda…

“Izašlo se u susret nekim novim rješenjima, koja zadovoljavaju i njih i nas”, riječi su Bakira Izetbegovića.

I kada bi se tako dogovorila dvojica, onaj treći, ne bi prihvatio dogovor.

“Ni u jednoj varijanti se ne može praviti dogovor, a da se izuzmu županije”, govorio je Dragan Čović.

“Ovakav zahtjev stranaka nije dobar, nije dobar ni za bošnjački ni za hrvatski narod, ni za Bosni u Hercegovinu”, riječi su Bakira Izetbegovića.

A nije dobro ni ovo što se trenutno događa. Za nesudjelovaje u donošenju odluka postoje dva rješenja, poručuje akademik Slavo Kukić.

“Jedno je ono o kojoj je govorila ugledna sarajevska odvjetnica, da se pozivom na Zakon o radu, uskrate za plaću oni koji ne dolaze na posao, a drugo je dugoročno, da se osmisle instrumenti, kako onemogućiti ‘kosovaciju’ Bosne i Hercegovine.”

Kukić dodaje je da je ovo nešto što traje 30 godina, i na što smo nažalost navikli. Sličnog stava su i oni koji već godinama prate domaću političku scenu.

“U Bosni i Hercegovini, mi živimo u krizi već 30 godina. Političke elite stalno drže građane kao taoce, iznoseći priče koje nemaju sa realnim životom”, reako je novinar Erduan Katana.

“Mislim da uopće ne postoji problem u funkcioniraju odnosa SNSD-a i SDA. Samo jedno SDA daje vjetar u leđa SNSD-u , kada je njemu to potrebno i obrnuto. Tu ne postoji sukob”, kazao je novinar Dragan Maksimović.

Što najbolje ilustiriraju njihove zajedničke fotografije, ali i snimci – prenosi N1.

“Ja ne znam šta bi vas zadovoljavalo, da se mi svađamo i tučemo”, riječi su Nikole Špirića od 28. februara 2019. godine.

Građane zasigurno, samo da zemlja izađe iz krize.