fbpx Da li je za BiH previše 9.000 vojnika?

Da li je za BiH previše 9.000 vojnika?

Home

Da li je za BiH previše 9.000 vojnika?


Ponovo se ovih dana aktuelizuje pitanje potrebe Oružanih snaga BiH u trenutnom kapacitetu, i dok jedni smatraju da broj vojnika treba smanjiti, drugi kažu da rekonstrukcija nije potrebna.

Ognjen Tadić (SDS), zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost parlamenta BiH, u petak je izjavio da BiH ne trebaju Oružane snage BiH u sadašnjem kapacitetu.

On tvrdi da je previše 9.000 vojnika, da je to 290 miliona KM godišnje, a da OS BiH, izuzev što pomognu kada su prirodne nepogode u pitanju, za drugo i ne služe.

"Veliki novac se troši na godišnjem nivou za OS BiH", rekao je Tadić, uz obrazloženje da bi se taj novac mogao pametnije iskoristiti.

Dušanka Majkić (SNSD), član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost parlamenta BiH, ističe da je to već poznati stav koji dolazi iz RS.

"Ono što je prijedlog iz RS su male, dobro opremljene i obučene OS BiH, a danas su OS BiH daleko od toga. Mnogo novca se troši, a vojsci opet fali mnogo toga", kaže Majkićeva.

Mario Karamatić (HNS), delegat u Domu naroda BiH i član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost parlamenta BiH, smatra da su OS potrebne BiH. Međutim, njegov stav je da su one u ovome obimu neučinkovite i da bi one pod hitno trebalo da budu rekonstruisane.

"Nama su potrebne postrojbe koje su specijalizirane, obučene za spašavanje i borbu protiv terorizma. Ovakve OS kakve sada imamo su neučinkovite i služe samo da 'cijepaju stražu' vojnički rečeno", rekao je Karamatić.

On tvrdi da nije bilo zvaničnih razgovora o rekonstrukciji OS BiH, i da bi to bilo teško bez aktivnog učešća međunarodne zajednice, koja je već pomogla jednom.

"Mora se priznati da je formiranje OS najuspješniji projekat, jer su sastavljene praktično od tri vojske koje su međusobno ratovale", stav je Karamatića. On dodaje da bi svakako bilo teško sad 9.000 vojnika smanjiti na dvije-tri hiljade i mnoge ostaviti bez posla.

Hazim Rančić (SDA), poslanik u Predstavničkom domu BiH i član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost parlamenta BiH, ističe da nije prvi put da pojedini parlamentarci predlažu smanjenje obima OS BiH, pa čak i njihovo ukidanje.

"OS BiH su formirane i imaju tri zadatka, da štite BiH u slučaju rata, da pomažu u mirovnim misijama i da pomažu u slučaju prirodnih katastrofa. Za ulazak u NATO nam trebaju obučene i opremljene oružane snage. Suludo je govoriti o smanjenju OS ili potpunom ukidanju sada kada NATO naoružava Hrvatsku, a Srbija kupuje naoružanje", smatra Rančić.

 

(Izvor: Nezavisne.com)

Tagovi
Objavio: Pon, 10/04/2017 - 13:25

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top