Da li optužbe protiv komesara USK mirišu na politički obračun?

asd
Nakon bombastičnih naslova o istrazi zbog navodnih zloupotreba u MUP-u USK

Nakon bombastičnih naslova o istrazi zbog navodnih zloupotreba u MUP-u USK vezanih za komesara Muju Koričića, još bombastičnije bi moglo odjeknuti da iza svega stoji novi pokušaj obračuna sa šefom policije koji ne radi po diktatima. Da je pod istragom Koričić je kako kaže za Patriju saznao iz medija.

- Ja sam na godišnjem odmoru. Ne bih ništa da komentarišem, ali mene niko nije kontaktirao u vezi istrage koja je bombastično predstavljena u medijima, kratko nam je rekao Koričić.

Izvori Patrije bliski FUP-u kažu da je istražiteljima bilo neugodno kada su na uvid dobili dokumente Odbora za žalbe javnosti USK i Jedinice za profesionalne standarde, unutrašnju kontrolu i reviziju MUP-a USK. Oni demantuju navode da je Koričić naredio da se jednoj kriminogenoj osobi vrati veća količina oružja koja mu je prethodno oduzeta.

U pomenutim izvještajima koji su iznenadili istražitelje stoji da je: „policijski službenik PS Sanski Most Halkić Mehmed počinio lakšu povredu službene dužnosti iz razloga što je imenovani kvalifikacijom i primjenom člana 51. Zakona o oružju i municiji inicirao pogrešan smjer cjelokupnog prvostepenog postupka od strane PU Sanski Most…”

Učinili su to i oni koji su u medije plasirali informaciju o vraćanju „velike količine oružja“ jer je riječ o ličnom naoružanju Šefika Sinanovića čije oduzimanje je inicirano krivičnom prijavom zbog sječe stabala ispred njegovog objekta. Za to će Sinanović platiti kaznu, a oružje će mu biti trajno oduzeto jer je PU Sanski Most nakon izrečene sankcije donijela odgovarajuće rješenje. Znači bez pompe i pretresa Sinanović bi morao predati oružje.

- Ja sam stabla sjekao motorkom jer su mi smetala da postavim privremeni montažni krov na objekat u mom vlasništvu. Pogriješio jesam i za to sam sankcionisan novčanom kaznom, a cijeli slučaj se pokušao iskoristiti za politički obračun sa komesarom koji se suprostavio političkom uticaju na rad policije u našem gradu, a što je višegodišnja praksa koju je teško iskorijeniti, rekao nam je Sinanović.

Već dugo vremena Sinanović se bori za legalizaciju objekta u centru grada i stalno upire prstom u Asima Kambera iz SDA koji se smatra “gospodarom života i smrti” u Sanskom Mostu, a kojem Koričić nikada nije bio po volji.

- Iznenađen sam komentarima Sinanovića. Ja nisam vijećnik i ne mogu nikako uticati na dešavanja oko njegovog objekta, osim što me njegov sin fizički napao. Što se tiče komesara ja sam bio u Skupštini USK kada je izabran i koliko se sjećam mijenjali smo zakon kako bi on mogao doći na tu poziciju, za Patriju je rekao Kamber.

Ipak činjenice govore da bi moglo biti i drugačije. Komesar je mijenjao komandire PU Sanski Most jer su provodili naloge lokalnih moćnika. Tu spada žmirenje na prevoz vangabaritnih tereta bez potrebnih odobrenja čime se štedio veliki novac određenim privrednicima. Osim toga komesar je stao u kraj nezakonitim asistencijama u izmještanju privrednih subjekata iz općinskih prostora, nije pristao na prisilno zatvaranje ugostiteljskih objekata čiji vlasnici nisu podobni moćnicima, a njima smeta i što se zaustavilo sporno činovanje u policiji.

Komesar je ušao u obračun sa korumpiranim policajcima, a sada ga tvrde izvori bliski Tužilaštvu USK provjerava službenik koji je navodno izgubio službeni pištolj, a postoje indicije da ga je prodao. Tom službeniku se čak zataškao i slučaj korištenja pištolja koji je evidentiran kao ukraden, a koji su mu obezbijedili „prijatelji“ s one strane zakona. Dobri poznavaoci prilika u USK kažu da bi bilo dobro provjeriti i lične odnose postupajućeg tužioca i Asima Kambera jer sve miriše na montažu kako bi se Koričić uklonio s pozicije komesara, ili penzionisao.

Zbog toga mu se stavlja na teret da sebi ne želi uplatiti beneficirani radni staž. Kako Patria saznaje o tome bi trebala uskoro odlučivati Vlada USK, jer je upitno da li uopšte postoji pravni osnov za regulisanje beneficiranog radnog staža koji vlast od 1996. do 2001. nije uplaćivala nikome od policijskih službenika. Tek posljednjih godina to je u nadležnosti komesara, a za policiju su planirana sredstva koja su na čekanju jer postoji mogućnost da su retroaktivna rješenja bila nezakonita.

Foto: Patria