DA SE NE ZABORAVI: 15. oktobar 1993. - dan kad su Autonomaši zauzeli Cazin (VIDEO)

15. oktobar 1993. godine je datum kojeg svi moramo upamtiti.

Na taj datum pripadnici novoformirane paradržavne formacije Autonomne pokrajine Zapadna Bosna, sa sjedištem u Velikoj Kladuši su iznenadili Cazinjane i umarširali u Cazin, zauzeli kasarne cazinskih brigada, te došli do Srbljana i napravile još težu situaciju za tadašnji ratni Bihaćki okrug.

Cazin.NET Vam donosi odlomak iz knjige od Mokreša do Sanskog Mosta, knjige koja govori o herojskoj borbi 503. Slavne brdske brigade iz Cazina, koji govori o ovom događaju. Naravno, u knjizi ima još mnogo toga o ovom događaju, ali budući da se o ovom konkretno malo zna, potrudit ćemo se u narednom periodu da pokušamo našim posjetiteljima još više prikazati interesantne događaje iz novije historije.

 

"Istovremeno, dok se stvari na novootvorenom frontu sve više komplikuju, četnici na drugom dijelu fronta napadaju. Dana 13. oktobra napadnuta je linija odbrane 504.lbr, a pojačana dejstva po zoni odgovornosti 503.bbr. Jedinica iz rezerve Brigade išla je u ispomoć jedinicama 504. lbr. Svim jedinicama je naređena puna borbena gotovost, a 15. oktobra 1993. Cazin je osvanuo okupiran. Pripadnici paravojske Fikreta Abdića, predvođeni Nevzadom Đerićem Keđom koji je nekoliko dana ranije pobjegao u Veliku Kladušu ( po svjedočenjima očevidaca prevezlo ga je vozilo UNPROFOR-a,op.a) ušli su u Cazin, blokirali komandna mjesta 503., 504.i 517.brigade, IKM 5. korpusa Radio - stanicu Cazin, objekte Namjenske vojne industrije, te putne komunikacije.
Nastavili su svoj put prema Srbljanima, uspostavljajući punktove za kontrolu saobraćaja. Također su kontrolisali i rad pošte, odnosno konštenje telefona. Ipak, komandant 503.bbr, Muhamed Hamdo Delalić je tokom prijepodneva uspio poslati telefonski izvještaj u Radio - Bihać kojim je demantovao vijest emitovanu na talasima Radio - Cazina da se 503.bbr pretpočinila komandantu OS Autonomne Pokrajine Zapadna Bosna.

O tom danu u ime Informativne službe 503.bbr nadkapetan Enes Beširević je napisao tekst za glasilo 5.korpusa Armije R BiH-e pod naslovom "Petnaesti oktobar - Dan "D", objavljen u listu"Ljiljani" od 22. oktobra 1993. godine.
"Petnaesti oktobar ostaće zapamćen u analima ove ratne 1993. godine. Dok je veliki broj boraca i starješina 503.bbr još spavao čvrstim snom, vojska tzv. AP Zapadna Bosna na najbrutalniji način iznenadnim upadom opkoljava kasarnu, razoružava stražu upada u prostorije. Iznenađeni borci i starješine ugledaše uperene cijevi, ne shvatajući sitaciju u kojoj se nalaze. Ovako bi otprilike izgledao početak scenarija Fikreta Abdića i njegovih istomišljenika o "demokratskom" prihvatanju i izjašnjavanju za AP Zapadna Bosna na području opštine Cazin. Glavni akter cjelokupne operacije je izdajnik i dezerter OS R BiH, Đerić Nevzad - Keđo, kojeg je narod Cazinske krajine prihvatio s najvećim poštovanjem, ispredajući priče o spasitelju muslimanskog naroda. A taj isti Keđo, lzbjeglica iz Ključa, sa svojim, odnosno Fikretovirn, do zuba naoružanim specijalcima - diverzantima, mučki upada u Komandu 503.bbr i dojučerašnjim saborcima naređuje: "Odložite oružje, zarobljeni ste!" 

Potpuno bespomoćni ali razboriti i staloženi, kao i uvijek do sada, starješine i borci 503.bbr uspijevaju kontrolisati svaki svoj pokret da ne dođe do onog najgoreg. Nastade neizvjesnost i očekivanje, svaki sat - godina. lzmijeni se poneki verbalni duel između Keđe, komandanta Hamde i nekoliko starješina 503.bbr, po opet nastade tišina.
Srećom, nema fizičkog maltretiranja, incidenata. Nema ni razdvajanja boraca i starješina, svi su skupa, jer je tako najbolje. Snajperske cijevi, "hekleri", automatske puške i poneka "Zolja" zlokobno prate svaki naš pokret. Pogrešan i neprornišljen potez i sve je gotovo. Masakr bi bio neizbježan. Sati prolaze sporo, veoma sporo, a neizvjesnost je sve veća. Već je prošlo više od jedanaest sati otkako nas Fikretovi specijalci drže na nišanu, u stiješnjenom prostoru. Pinočeov metod utjerivanja straha u kosti i likvidacija svih onih neposlušnih. Pitamo se ko će biti prvi na redu za odstrel. Kada je dan već bio na izmaku, komandant Muhamed Delalić - Hamdo saziva sve starješine na dogovor. Skoro istovremeno iskupilo se 30-tak zabrinutih lica. Šta činiti u ovoj bezizlaznoj situaciji; ni komandantu nije bilo jasno. Nedoumicu je prekinuo upad grupe Fikretovaca na čelu sa Burzićem - Bijelim koji se veorna strogim glasom obroćao komandantu Delaliću: "Imam nalog da uhapsim vas i još trojicu vaših oficira, a vi ostali možete ići kući!" Imenovani oficiri su u torn trenutku bili svog komandanta. U prostoriji je nastalo komešanje, ali i prisebnost i odlučnost. I ovaj put složnost starješina i boraca dolazi do punog izražaja. Ne, niko se neće posebno izdvajati. Ili uhapsiti sve ili nikog, odlučni su bili svi članovi Komande. Uzalud se Bijeli vrpoljio nastojao da dođe do svog plijena. Opkoljen sa 30-tak tijela svojih odanih starješina, komandant Hamdo Delalić je napustio kasarnu. Krenuli su u noć, u novu neizvjesnost. Ko zna šta ih sve u mrkloj noći očekuje? Hapšenje, privođenje, maltretiranje ili ono najgore? 

Dok se u kasarni i oko nje odvijala prava drama, za Fikretovce se u velikoj tajnosti oripremao "crni petak". Već oko 20 časova začuše se rafali. Borci Petog korpusa su u tajnosti pripremili akciju oslobađanja Komande 503.bbr i vrlo brzo razbili Babine demokrate. U akciji oslobađanja učestovala je i Kijučko-sanska jedinica na čelu sa legendarnim Amirom, koji je u najtežim trenucima obećao svorn komandantu Hamdi da ga neće napustiti. Ispunio je svoje obećanje. Halal mu vjera! Ovo, da se zna čija je Bosna, kako nakon trijumfalnog ulaska u Cazin rekoše njegovi borci. 

Nakon uspješno izvedene akcije oslobađanja i spašavanja Komande 503.bbr, te čišćenja diverzantskih grupa i grupica ubačenih na ovo područje kako bi ovom narodu i svijetu dokazali koliko Fikret Abdić ima svojih pristalica koji su na samo njemu primjerene demokratske metode prihvatili AP kao jedinu domovinu, pedesetak zarobljenih pognute glave odlažu oružje, municiju i pokajnički pokušavaju da opravdaju svoju prljavu igru, izdaju i napad na Oružane snage, jedine legalne formacije u ovoj krvavoj Bosni. Ni njima nije jasno zašto su to učinili. Za staljinistički režim Fikreta Abdića, što bar sada svakom građaninu ove naše napaćene Bosne mora biti potpuno jasno, kada to nije mogao da shvati ranije. A šta se toga dana dešavalo oko nas? Plan vojnog udara i preuzimanja potpune kontrole nad civilnim i vojnim strukturama, te privrednim kapacitetima, Fikretov štab je dobro razradio. Blokirane su bile sve jedinice, stanica milicije, saobraćajnice, Radio stanica Cazin, Skupština opštine. lzvedeni četnički napad na Hasin vrh baš u to vrijeme samo je manevarski potez Fikreta Abdića u dogovoru sa četnicima, kako bi olakšao posao svojim specijalcima ubačenim na cazinsko područje. Da bi efekat operacije bio što uvjerljiviji Fikret Abdić je sa specijalcima uputio i smijenjenu vladu opštine Cazin koja se posljednjih dana nalazila u Velikoj Kladuši. Bivši predsjednik Natko Muhamedagić je požurio da što prije svom narodu preko Radio-stanice Cazin prenese pozdrave Fikreta Abdića. Drhtavim glasom je pokušavao opravdati ispravnost prihvatanja AP Zapadna Bosna. Kao i obično, oglasila se i Hafeza Sabljaković. Samo,u svom izlaganju nije bila uvjerljiva kada je objašanjavala kako Srbi plaču ubijajući 500 mladih života u Sarajevu. A nadripolitičar Alija Beširević, zvani Alijica, drži besjedu u svom prepoznatljivom stilu. 

Sva ta Fikretova vlada je u kasnim večernjim satima opet dola put pod noge. Alijica, kažu, pobjegao uz Dženazu, a za ostale se još ne zna gdje su. Tako prolaze oni koji bi željeli da se na silu dočepaju vlasti. Vojnim udarom. Aferim! ZA SLOBODNU I CJELOVITU BOSNU l HERCEGOVINU!" 

Vođeni komandantom 503.bbr kome je iz Komande Korpusa naređeno da napusti komandno mjesto 503.bbr, starješine su napustile komandu u 18:30. Komandant Korpusa je imao plan oslobađanja, odnosno deblokiranja Cazina. Tri člana Komande 503. su od strane okupatora privedena i zadržana nekoliko sati pod prismotrom, a onda pušteni kućama.Bili su to Avdo Šepić, PK za moral, Muhamed Žunić, PK za bezbjednost i Kasim Pandžić, zamjenik komandanta. U aktivnosti oslobađanja i deblokiranja Cazina učešće su uzeli: iz pravca Pjanića preko Mutnika 501.bbr; iz pravca Stijene prema gradu 511. i 505.; a iz pravca Brekovice preko Ostrošca pripadnici 503.bbr na čelu sa Amirom Abdićem, tadašnjim komandantom III bataljona..."

 

Cazin.NET