Dabar: Čudo prirode koje zaslužuje biti na razglednicama

.

Dabarska pećina jedan je od prirodnih dragulja koji se nalazi na području općine Sanski Most.

Priroda se na ovom mjestu izdašno poigrala sa stijenom i vodom. Pećina je neistražena i niko pouzdano ne zna koliko je duga i duboka. Ulaz je veličanstven i podsjeća na početak prirodnog tunela kroz Grmeč.

Pri samom ulasku u pećinu pred posjetiocem se otvara ogromni unutrašnji prostor. Što se ide dalje u njenu utrobu, nailazi se na vodu čija su jezerca obilnija za vreme kišnih i sniježnih perioda. U vrijeme obilnih kiša stvara se veliko jezero koje onemogućava ulazak dublje u pećinu.

Svega stotinjak metara od same pećine nalazi se izvor rijeke Dabar. Voda u ogromnom mlazu, stvarajući snažan huk, izvire iz stijene otičući riječnim koritom čija je dužina oko 3,5 kilometra.

Rijeka Dabar zmijoliko vijuga kroz kanjon koji je obrastao bogatom vegetacijom i ulijeva se u Sanu. Radi se o potpuno čistom riječnom vodotoku, a dobri poznavaoci rijeke kažu da se ona slobodno može piti na izvoru i ušću. Kanjon Dabra predstavlja ekološki raj, nenarušen je izgradnjom. Od prije nekoliko godina, odlukom općinskog vijeća Sanski Most, proglašen općim dobrom od posebnog značaja. Rijeka je bogata raznovrsnom ribom, a posebno se to odnosi na potočnu pastrmku koju ribolovci vole nazivati i kraljicom riba.