Dačić nastavlja sagu: Srbi u BiH žrtve muslimanskog nacionalizma, Srbija neće biti džamahirija, kako nije sramota ove ajatolahe iz Sarajeva...

dacic
Dačić je sinoć upitao i "da li Evropa i SAD misle da će Srbija da dozvoli da bude džamahirija" na Balkanu i ocijenio kao "istorijski" dogovor Srba i Hrvata u BiH.

 

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić kritikovao je sinoć lidere Bošnjaka iz Bosne i Hercegovine jer se zalažu za nezavisnost Kosova, a podržavaju teritorijalni integritet Azerbejdžana u sukobu s armenskim separatistima u oblasti Nagorno-Karabah.

-Ovi ajatolasi iz Sarajeva sada govore Azerbejdžan, Nagorno-Karabah, teritorijani integritet. Pa kako te nije sramota, a zalažeš se za priznanje Kosova? Gdje su tu principi, rekao je Dačić.

Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je da armenska strana snosi punu odgovornost za izbijanje sukoba u oblasti Nagorno-Karabah, čime je direktno podržao Baku u sukobu s Jerevanom oko te armenske enklave u Azerbejdžanu.

Članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić glasali su prošle sedmice na sjednici Predsjedništva da BiH prizna nezavisnost Kosova.

Dačić je sinoć upitao i "da li Evropa i SAD misle da će Srbija da dozvoli da bude džamahirija" na Balkanu i ocijenio kao "istorijski" dogovor Srba i Hrvata u BiH.

On je kazao i da Srbi ne znaju da predstave sebe kao žrtve.

-Umjesto da mi kažemo da su Srbi u BiH žrtve muslimanskog nacionalizma i vjerskog fanatizma, ispada da smo mi glavni problem za BiH, izjavio je Dačić.

Dačić je rekao da je burno reagovao i kada je austrijski kancelar Sebastian Kurz bio u Beogradu i da se zbog toga predsjednik Srbije Aleksandar Vučić "malo naljutio" na njega.

-Rekao sam mu: 'Kako vas nije sramota, zabranjuješ džamije u Beču, a hoćeš ih ovdje kod nas. On se zalaže za članstvo Kosova u Intrepolu i došao je tu, bio sam veoma nervozan, šta da radim, rekao je šef srpske diplomatije na televiziji Happy.