Home

Dačić: Nestali orginal Dejtonskog sporazuma garancija za Kosovo

15 Aug

Dačić: Nestali orginal Dejtonskog sporazuma garancija za Kosovo

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da Srbija nema original Dejtonskog mirovnog sporazuma, a da je nakon 5. oktobra 2000. godine nestao i papir na kojem je bivši američki izaslanik Richard Holbrooke potpisao da Amerikanci nikada neće priznati nezavisnost Kosova.

On je naglasio da se svi "prave blesavi" kada ih pita šta se desilo sa dokumentom i ocjenjuje da je nezamislivo da Srbija nema sačuvan primjerak Dejtonskog sporazuma.

- Svi saradnici Slobodana Miloševića tvrde, a njegova sekretarica se kune da je Milošević zvao i da joj je dao papir na kome je Holbrooke, tadašnji glavni pregovarač između Zapada i Srbije i američki izaslanik, potpisao Miloševiću (tokom pregovora 1998. i 1999.) da Amerika nikada neće priznati nezavisnost Kosova - rekao je Dačić za "Srpski telegraf" i dodao da je "uništen i izgubljen i originalni primjerak Dejtonskog sporazuma".

Prema njegovim riječima, taj papir je nestao jer je sve opljačkano. 

- Kad su hapsili Slobu, ništa nije ostalo - istakao je Dačić.

On je naveo da je ogorčen i zbog toga što se, kako kaže, ne zna da je Milošević zaslužan za sporazume od kojih država i danas ima koristi.

- Dejtonski sporazum je njegovo djelo, kao i druga stvar, ono za šta se još danas jedino držimo, a to je Rezolucija 1244 Vijeća sigurnosti UN - ukazao je Dačić.

Ministar vanjskih poslova Srbije u vrijeme DOS-a Goran Svilanović izjavio je ranije da nije zatekao original Dejtonskog sporazuma kada je preuzeo resor 2000. godine, a da su mu službenici rekli da je možda izgubljen kada je arhiva sklanjana za vrijeme bombardiranja 1999. godine..
 

 

(Izvor: Avaz.ba)

0 Comments

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top