Dačić: Srbija podržava cjelovitost Španije

Home

Dačić: Srbija podržava cjelovitost Španije


Srbija podržava teritorijalni integritet i suverenitet Španije i njeno jedinstvo, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić povodom referenduma o nezavisnosti autonomnog španskog regiona Katalonije.

"Naš stav je jasan i principijelan, Španija je jedan od najvećih prijatelja Srbije", rekao je Dačić i dodao da Madrid ima isti takav stav o pitanju teritorijalnog integriteta Srbije.

Ministar je pozvao "sve političke faktore da se ne igraju tim pitanjem" i naveo da mu nije jasno zašto su neki političari iz Srbije otišli u Barcelonu, a nisu otišli u Banjaluku.

On je kazao da je o stav Srbije o katalonskom referendumu na liniji stavova evropskih institucija.

Dačić je dodao da svi jednostrani potezi koji nisu u skladu sa ustavnopravnim sistemom jedne zemlje i koji nisu dogovoreni sa centralnim vlastima, predstavljaju kršenje međunarodnog prava.

"Ovo može da zadesi svaku zemlju na svijetu. Ako nema međunarodnog prava, nema šta da vas štiti, osim ljubavi i naklonosti velikih sila, što je vrlo promjenljiva kategorija", rekao je Dačić.

"Kosovo nema šanse za prijem u UNESCO"

Dačić je izjavio i da se Kosovo još nije prijavilo za prijem u UNESCO, ali da je uvjeren da će izgubiti kad god da se prijavi, uz ocjenu da se "ne može sve silom i parama riješiti".

"Kosovu u UNESCO-u ističu rokovi. Za sada se nisu prijavili. Mi ih čekamo. Kad god da se prijave moraju da znaju da će da izgube", rekao je Dačić novinarima u Beogradu.

"Ne može se sve silom i parama riješiti. Siguran sam da na glasanju nema šanse da pobijede", izjavio je šef srpske diplomatije.

Povodom analize koju su nedavno predstavili predsjednik Francuske Emmanuel Macron i predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, u kojoj se navodi da Evropska unija treba da do 2025. godine otvori vrata za nove članice sa Zapadnog Balkana, Dačić je rekao da je bolje da evropski lideri pričaju o svojim odnosima.

 "Pitanje je da li će EU opstati do 2025. Ako opstane, eto nas", rekao je Dačić, dodajući da mu je "preko glave" da sluša o balkanskim zemljama kao o "divljačkim plemenima koje neko treba da primi u EU.

Ulazak u EU je političko pitanje, rekao je Dačić i postavio pitanje da li neko vjeruje da je Turska zaslužila da bude članica NATO, a nije zaslužila članstvo u EU, dodavši da je Turska u NATO-u "zato što im treba".

"Mislim da smo im (EU) potrebni. Bolje je da smo politički tu, nego da imaju sukobe na Balkanu", kazao je šef srpske diplomatije.

 

(Izvor: Tanjug)

Tagovi
Objavio: Ned, 01/10/2017 - 20:41

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top