Dačić: Želja mi je da naša djeca idu u Beč i zaključe da je ovdje bolje

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocijenio je da je Srbija ovu godinu, što se tiče spoljne politike i borbe za nacionalne interese, završila uspješno.

Dačić je istakao da je Srbija uspjela da vrati pitanje Kosova na dnevni red UN, na takav način da se ne može donijeti trajno rješenje bez njene saglasnosti.

"Velika je stvar što smo uspjeli da 12 zemalja povuče priznanje tzv. nezavisnosti Kosova i time smo pokazali da to nije završeno, dokazali smo da su pravda i istina jače od sile i moći", rekao je Dačić na tradicionalnom novogodišnjem koktelu koji je priredila Skupština grada Jagodine za 6.000 građana.

On je naglasio da Srbija to pitanje neće ispustiti iz ruku i da "neće pokleknuti pred ucjenama" da prizna nezavisnost Kosova.

"Ako neko misli da će taksama od sto posto prisiliti Srbiju na takve poteze, taj očito ne zna snagu srpskog naroda. Mi smo u historiji imali mnogo teških situacija, ali naša je želja da naš narod nikada više ne ratuje, da naša djeca i omladina idu u Beč i svuda, da vide kako je i da zaključe da je ovdje bolje", rekao je Dačić, koji je i predsjednik Socijalističke partije Srbije.

On je dodao da je "vrijeme da pobjeđujemo u miru" i da su zato Srbiji potrebne pobjede "za otvaranje fabrika, novih radnih mjesta, za bolje uslove za zdravstvo, za školovanje, za život u svakom pogledu", prenijeli su beogradski mediji.

Dačić je rekao da je Srbiji potrebna pobjeda u međunarodnim odnosima i da zato s velikim zadovoljstvom može da kaže da Srbija danas može da se pohvali dobrim biletarelnim odnosima i posjetama najviših svjetskih funkcionera.

"Spremamo se da dočekamo sa velikom ljubavlju predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina 17. januara", istakao je Dačić.