Dan državnosti BiH u Sydneyu: Bh. građani spremaju druženje za pamćenje

.
Na svečanu akademiju su pozvani i ugledni gosti i zvaničnici iz australskog političkog, kulturnog i vjerskog života

 

Bosanskohercegovačka zajednica Novog Južnog Velsa već uveliko vrši pripreme za proslavu Dana državnosti Bosne i Hercegovine, koja će se održati u prostranom Bosanskom kulturnom centru 25. novembra sa početkom u 19.30 sati (po lokalnom vremenu).

Događaj će se održati pod pokroviteljstvom Konzulata BiH u Sydneyu, a u organizaciji Australsko-bosanskohercegovačke kulturne asocijacije i svih ostalih udruženja sa bh. predznakom.

Ova svečana akademija, na koju je pozvan i veliki broj uglednih gostiju i zvaničnika iz australskog političkog, kulturnog i vjerskog života, počet će oficijelnim dijelom programa, uz govornike, domaćine i goste, koji će podijeliti sa prisutnima čestitke, emocije i impresije na ovaj, zasigurno jedan od najznačajnijih praznika za historiju Bosne i Hercegovine.

Posebno za ovu priliku, u Sydney će doputovati i umjetnici, muzičari Nela Trifković sa bendom Saray Iluminado i mladi talenat Maisa Hot, gosti iz Melbourna, koji će večer uljepšati autentičnim izvedbama sevdaha, uz podršku hora vrijedne Bosanske etničke škole, čiji će učenici biti uključeni i u vođenje programa, te nezaobilazne Modre rijeke i interpretacije lokalnog izvođača Fikreta Kolarića.

Također, izvrsni KUD Zambak će se i ovaj put pobrinuti za predstavljanje lijepe bosanske tradicije kroz prikazivanje narodnih nošnji, uz spletove igara i kola.

Uz sam program, bit će postavljena i izložba likovne umjetnice Vasvije Balić na temu "Motivi Bosne i Hercegovine".

- Ono što sa sigurnošću možemo reći je da će to biti slavlje dostojno zemlje koja je uvijek u našim srcima, naše BiH, poručili su organizatori.

Čestitke povodom Dana državnosti BiH su uputili premijer Australije Anthony Albanese, premijer NJV Chris Minns, ministar Ed Hušić kao i mnogobrojni ministri, senatori i ugledne ličnosti iz društvenog i političkog života Australije.

Foto: Facebook